Tetszett a cikk?

A jelenlegi 15 százalékról 18-ra emelkedne az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) mértéke, de a számlával igazolt költségek elszámolhatóak lennének - jelentette be Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) alelnöke a kamara által javasolt, "eva-plusz" névre keresztelt új adó-konstrukció terveinek ismertetésekor. A Pénzügyminisztérium azonban nem támogatja az új átalányadó bevezetését.

"Abból kiindulva, hogy a mikro-vállalkozások számára igen vonzó egy az evához hasonló, egyszerű átalányadózási mód, a BKIK kidolgozta az "eva-plusz" konstrukciót. Ebben az az új, hogy a bevételi maximum 15 millióról 30 millió forintra, az adókulcs pedig 15-ről 18 százalékra emelkedne, de a számlával igazolt költségek levonhatók lennének" - mondta a BKIK alelnöke.
Az eva bevezetését igen hasznosnak tartja a BKIK, ugyanakkor a rendelkezésre álló rövid idő, az általános bizalomhiány és a könyvelői "ellenszél" miatt alig 60 ezren választották ezt a formát, noha a mikro- illetve kisvállalkozói kör potenciálisan további 250 ezer adóalanyt jelent - fejtette ki Vadász. Mivel a társasági adókulcs jelenleg is 18 százalék, a kamarai eva-plusz javaslat szerint a fizetendő 18 százalékos adót mérsékelni lehetne akkor, ha a meghatározott szállítói körből beszerzett számlák bruttó értéke eléri vagy meghaladja a bruttó bevétel 25 százalékát. Ebbe a szállítói körbe a nem alanyi adómentes, a nem evás és a nem eva-plusszal adózók tartozhatnak. Ha a költség nem éri el az árbevétel 25 százalékát, akkor a 18 százalékos számított adóból a költségek 12 százaléka vonható le - mondta Vadász. A BKIK javaslata szerint a fizetendő adó nem lehet kevesebb, mint a bevétel 8 százaléka.
"A Pénzügyminisztérium hasznosítani fogja a BKIK javaslatait, de nem tartja indokoltnak az evá-hoz hasonló, új átalányadó bevezetését" – közölte a tárca csütörtökön. A PM véleménye szerint az eva-plusz ellentmond az egyszerűsített vállalkozói adózás egyik alapelvének, az adminisztrációs egyszerűsítésnek, hiszen az adózóknak továbbra is kellene a költségszámlákat gyűjteniük. Az eva-törvény első tapasztalatai jók, de a minisztérium szerint a bevezetése óta eltelt idő rövidsége miatt még nem elemezhető teljes körűen, így egy új egyszerűsített adózási mód jövő évi bevezetése korai lenne.
A tervek szerint jövőre változások várhatóak az eva-törvényben. A tervezett törvénymódosítás különösen a bejelentkezésre vonatkozó feltételeket egyszerűsíti le. Így például az eva alá már bejelentkezett adóalanynak nem kell bejelentési szándékát megismételnie, ha megfelel a törvényben foglalt feltételeknek, továbbá egyértelművé válik az eva alapját képező bevétel meghatározása is.
Az evá-ból eddig 17 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, éppen annyi, amennyit egész évre prognosztizált a pénzügyi tárca. Az októberi befizetéssel együtt ez az összeg elérheti a 25-26 milliárdot, nem számítva a házipénztárakban, illetve az eredménytartalékban felgyülemlett összegek 20 százaléka után fizetendő 20 százalék adót. Ennek első részlete már 2003-ban befolyik a költségvetésbe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Szuperliga alelnöke elismerte, nem indulhat el a sorozat

A Szuperliga alelnöke elismerte, nem indulhat el a sorozat

Nyomkövető lábbilincset tesznek a családon belüli erőszak miatt elítéltekre Romániában

Nyomkövető lábbilincset tesznek a családon belüli erőszak miatt elítéltekre Romániában

207 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3,36 millió embert beoltottak

207 újabb áldozata van a koronavírusnak, 3,36 millió embert beoltottak