Tetszett a cikk?

Változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa hétfői ülésén - jelentette be az MNB. A központi bank ugyanakkor megemelte idei és jövő évre szóló inflációs prognózisát; a jegybankelnök szerint a változtatás "nem hivatalos", ám a "tényleges cél" a megemelt küszöb alatt tartani az áremelkedést. A Pénzügyminisztérium eközben a jegybankétól eltérő inflációs előrejelzést tett közzé.

Az MNB idén december végi inflációs prognózisát 5,2 százalékra emelte a korábban közölt 4,6 százalékról, a jövő évi decemberi indexet pedig 3,9 százalékról 5,8 százalékra - hozta nyilvánosságra a jegybank. Az MNB az idei éves átlagos inflációt a májusi jelentésben előre jelzett 4,5 százalékról 4,6 százalékra emelte. Jövőre a korábban jelzett 4,1 százalék helyett a hétfőn publikált jelentés 6,5 százalékos éves átlagos fogyasztói árváltozást vár, illetve az adó- ás áfa-változások hatása nélkül 5,5 százalékot. Az MNB idei, 3,5, plusz-mínusz 1 százalékpontos inflációs célsávjának maximumát a megemelt prognózis 0,7 százalékponttal, a jövő évi hasonló maximumot pedig 1,3 százalékponttal haladja meg.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalosan nem szüntette meg korábbi 3,5 plusz-mínusz 1 százalékpontos, 2004-re meghatározott inflációs célját, ám tényleges célja az, hogy a fogyasztói árak növekedése 2004 decemberében 5,5 százalék alatt maradjon - mondta a lépésről Járai Zsigmond, a jegybank elnöke. Szerinte az áfa-rendszer módosításának közvetlen és közvetett hatása 1,4 százalékponttal emeli meg a jövő évi inflációt. "Az áfa-emelés hatása azonban csak átmeneti, így reális a lehetősége annak, hogy 2005 decemberére 3,5 százalékra mérséklődjön az infláció, ami lehetővé teszi a 2008-ra tervezett eurócsatlakozás feltételeinek teljesítését" - tette hozzá. Nincs lehetőség arra, hogy a jövő decemberi infláció a célnak megfelelően legfeljebb 4,5 százalék legyen. "Ehhez olyan erős árfolyamra lenne szükség, ami kívül esik a sávon" - ismerte el a jegybankelnök.
A Pénzügyminisztérium előrejelzése azonban a jegybank inflációs jelentésében foglaltaktól eltérő becsléseket tartalmaz a fogyasztói árindex alakulására - közölte a minisztérium hétfő délután. A tárca 2003-ra 4,8-5 százalékos, jövőre pedig 5 százalék körüli éves átlagos inflációt vár; az MNB-előrejelzéstől való eltérés a minisztérium szerint elsősorban módszertani különbségekből adódik. A Pénzügyminisztérium ettől függetlenül támogatja a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáját, mivel annak sikeressége a kormány által nemrég elfogadott középtávú gazdaságpolitikai program teljesítésének egyik sarokköve - fogalmaz a tárca a közleményben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

A jövőt nem készen kapjuk – de mit tehet érte a mai fiatalság?

A jövőt nem készen kapjuk – de mit tehet érte a mai fiatalság?