Változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa hétfői ülésén - jelentette be az MNB. A központi bank ugyanakkor megemelte idei és jövő évre szóló inflációs prognózisát; a jegybankelnök szerint a változtatás "nem hivatalos", ám a "tényleges cél" a megemelt küszöb alatt tartani az áremelkedést. A Pénzügyminisztérium eközben a jegybankétól eltérő inflációs előrejelzést tett közzé.

Az MNB idén december végi inflációs prognózisát 5,2 százalékra emelte a korábban közölt 4,6 százalékról, a jövő évi decemberi indexet pedig 3,9 százalékról 5,8 százalékra - hozta nyilvánosságra a jegybank. Az MNB az idei éves átlagos inflációt a májusi jelentésben előre jelzett 4,5 százalékról 4,6 százalékra emelte. Jövőre a korábban jelzett 4,1 százalék helyett a hétfőn publikált jelentés 6,5 százalékos éves átlagos fogyasztói árváltozást vár, illetve az adó- ás áfa-változások hatása nélkül 5,5 százalékot. Az MNB idei, 3,5, plusz-mínusz 1 százalékpontos inflációs célsávjának maximumát a megemelt prognózis 0,7 százalékponttal, a jövő évi hasonló maximumot pedig 1,3 százalékponttal haladja meg.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalosan nem szüntette meg korábbi 3,5 plusz-mínusz 1 százalékpontos, 2004-re meghatározott inflációs célját, ám tényleges célja az, hogy a fogyasztói árak növekedése 2004 decemberében 5,5 százalék alatt maradjon - mondta a lépésről Járai Zsigmond, a jegybank elnöke. Szerinte az áfa-rendszer módosításának közvetlen és közvetett hatása 1,4 százalékponttal emeli meg a jövő évi inflációt. "Az áfa-emelés hatása azonban csak átmeneti, így reális a lehetősége annak, hogy 2005 decemberére 3,5 százalékra mérséklődjön az infláció, ami lehetővé teszi a 2008-ra tervezett eurócsatlakozás feltételeinek teljesítését" - tette hozzá. Nincs lehetőség arra, hogy a jövő decemberi infláció a célnak megfelelően legfeljebb 4,5 százalék legyen. "Ehhez olyan erős árfolyamra lenne szükség, ami kívül esik a sávon" - ismerte el a jegybankelnök.
A Pénzügyminisztérium előrejelzése azonban a jegybank inflációs jelentésében foglaltaktól eltérő becsléseket tartalmaz a fogyasztói árindex alakulására - közölte a minisztérium hétfő délután. A tárca 2003-ra 4,8-5 százalékos, jövőre pedig 5 százalék körüli éves átlagos inflációt vár; az MNB-előrejelzéstől való eltérés a minisztérium szerint elsősorban módszertani különbségekből adódik. A Pénzügyminisztérium ettől függetlenül támogatja a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáját, mivel annak sikeressége a kormány által nemrég elfogadott középtávú gazdaságpolitikai program teljesítésének egyik sarokköve - fogalmaz a tárca a közleményben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég