Tetszett a cikk?

A hazai gyógyszergyártók készek kompromisszumot kötni a kormánnyal a gyógyszerár-támogatási rendszer heves vitákat kiváltó idei átalakításával kapcsolatban - erősítették meg a hvg.hu-nak hétfőn a gyógyszergyártók képviselői. A megállapodás aláírására akár a hét végéig sor kerülhet, ha a kormány teljesíti a gyártók feltételeit.

A betegeket érintő ellátási zavarok elkerülése érdekében a gyógyszergyártók hajlandóak lennének megegyezni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) a globális támogatási volumen (gtv) bevezetésével kapcsolatban, erősítette meg Marossfy László, az Egis Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettese. „Eddig a gyógyszergyártók elutasították az ajánlatot, de mára belátták, hogy jobb, ha belemennek egy megállapodásba” – mondta Marossfy. A megállapodás fő feltétele, hogy az OEP-nek a tervezett változtatások miatt keletkező több mint 1,3 milliárdos éves pluszköltsége a gyártókat ne terhelje.
A gtv szerint a gyártóknak egy úgynevezett hóközi elszámolás keretében a termelői árakat 80 százalékra kellene csökkenteniük, és csak akkor kaphatják meg a nekik járó további 20 százalékot, ha az adott hónapban nem növelték forgalmukat, és ezáltal nem nőtt az OEP gyógyszerár-támogatási kasszájának kiadása. Az OEP másik ajánlata alapján a gyártó teljes termelői áron adja tovább a gyógyszert, ám forgalomnövekedés esetén utólag fizet be egy bizonyos összeget az OEP kasszájába.
A gyógyszergyártók korábban mindkét verziót elvetették, mondván, a kormány velük finanszírozná a növekvő gyógyszerár-támogatási költségeket; többségük azonban az OEP alternatív ajánlatát bizonyos feltételekkel már elfogadná. „A gyártók most önként vállalják a befizetéseket, amennyiben a kormány az év közben hozott intézkedéseinek költségét teljes egészében fedezi” – mondta Marossfy. A szóban forgó intézkedések szerint az idei évtől állami támogatás jár az Alzheimer-gyógyszer és a diabetesgyógyszerek forgalmazásához, illetve növekszik a koleszterincsökkentő gyógyszerek és kilencszázféle, 600 forintnál olcsóbb készítmény eddigi fogyasztóiár-támogatása. A tervezett változtatások több mint 1,3 milliárdos pluszköltséget jelentenek az OEP számára: ez az, amiből a gyártók nem szeretnék kivenni a részüket.
Búzás László, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója szerint a hét végéig aláírhatják a gyógyszergyártók és az OEP képviselői az ártámogatási rendszerről a megegyezést, ha teljesülnek a feltételek.
A kompromisszum létrejöttét az tette lehetővé, hogy múlt pénteken 40 gyógyszergyártó cég állapodott meg: közös álláspontot alakítanak ki az OEP-pel folyó ártárgyalásokban. A tárgyalások azután váltak intenzívebbé, hogy az Egészségügyi Minisztérium két héttel elhalasztotta a gtv augusztus 16-ra tervezett bevezetését, lehetőséget adva ezzel a tárgyalások folytatására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

Megduplázódott a rendkívüli szünetet elrendelő iskolák száma két hét alatt

Megduplázódott a rendkívüli szünetet elrendelő iskolák száma két hét alatt

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban