Tetszett a cikk?

Megfogyatkozhat a Budapesti Értéktőzsde Rt. (BÉT) által márciusban létrehozott Tőzsdeképes Cégek Klubjának (TCK) tagsága: az FTC Labdarúgó és Sport Rt. tulajdonosa a cég mielőbbi értékesítését tervezi, és tőzsdei terveit befolyásoló átalakulás előtt áll a KFKI Számítástechnikai Rt is. Fanyalgók szerint a klub több tagja egyébként is csupán marketingfogásként kezeli a TCK-ban való részvételt, és esze ágában sincs a tőzsdére menni. Vajon hányan fognak a klub jelenlegi tagjai közül valóban megjelenni az értéktőzsdén?

Egy időre valószínűleg letesz a tőzsdei bevezetés tervéről az FTC, miután fő tulajdonosa, a Várszegi Gábor tulajdonában álló Fotex Rt. a klub mielőbbi eladását tervezi. Az FTC lehetett volna az első magyar sportklub, amelyik finanszírozását nyilvános részvénykibocsátással oldja meg, de a jelek szerint az adósságok terhe alatt nyögő társaság fő tulajdonosa inkább a tőzsdén kívüli gyors eladást választja.
Veszélybe kerülhetnek a KFKI csoport tőzsdei tervei is, miután hírek szerint az alkalmazásintegrációval foglalkozó KFKI-leány, az IQSOFT Rt. három korábbi vezetőjének júliusi távozásával szinte „kiürülhet” a társaság. Lőrincz Benedek, a KFKI csoport befektetési igazgatója azonban a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a számítástechnikai holding fontos átalakuláson megy keresztül, aminek eredményeképpen a jelenlegi 620 fős létszáma körülbelül 600-ra csökken. Szerinte a létszámcsökkentés a KFKI áramvonalasabbá válásához vezet, és kifejezetten segítheti a 2005 első felére tervezett megjelenést az értéktőzsdén. „Az átalakítások egyáltalán nem befolyásolják a KFKI tőzsdei terveit, sőt...” – foglalta össze Lőrincz.
„Nem lenne jó hír, ha a tőzsdeképes cégek bármelyike feladná a bevezetéssel kapcsolatos terveit” – mondta a hvg.hu-nak Horváth Zsolt, a BÉT vezérigazgatója. Szerinte a TCK tagjai közül eddig hivatalosan még egy sem jelezte, hogy ki szeretne szállni. „Minden cég maga mérlegeli, hogy a piaci feltételek és a társaság élete lehetővé teszi-e a tőzsdei bevezetést” – tette hozzá Horváth.
Márciusi létrejötte óta 12 hazai társaság csatlakozott a BÉT klubjához, amely Horváth szerint a tagok tőzsdei bevezetésre való felkészítését tűzte ki céljául. A jelenlegi tagok között megtalálhatók befektetési társaságok (Fast Ventures Rt., Wallis Holding Rt.), médiacégek (RTL Klub Rt., Intercom Rt.), számítástechnikai társaságok (KFKI, rEVOLUTION Software Rt., Morgan Hill Consulting Rt.), élelmiszeripari vállalatok (Plussz Vitamin Rt., Stollwerck Rt.) és műanyagipari vállalkozások (Karsai Holding Rt., Syntumex Rt.). A TCK tőzsdei tanfolyamot szervez tagjai számára, lehetőséget nyújt a cégek nyilvános bemutatkozására, és rendszeres rendezvényeken próbálja felkelteni a befektetők érdeklődését a jövőben debütáló kibocsátók és részvényeik iránt.
Egyes kommentárok szerint azonban a klub tagjainak egy része csupán a tagsággal járó nyilvánosságot kívánja kihasználni, és valójában nem tervezi a tőzsdei megjelenést. Pedig igazán elkelnének a BÉT-en az új bevezetések: az utóbbi három évben csupán egyetlen társaság, a Forrás Rt. részvényei jelentek meg az értéktőzsdén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón, ahogy egy tolvaj áldozata után oson és ellopja a tárcáját

Videón, ahogy egy tolvaj áldozata után oson és ellopja a tárcáját

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat