Megfogyatkozhat a Budapesti Értéktőzsde Rt. (BÉT) által márciusban létrehozott Tőzsdeképes Cégek Klubjának (TCK) tagsága: az FTC Labdarúgó és Sport Rt. tulajdonosa a cég mielőbbi értékesítését tervezi, és tőzsdei terveit befolyásoló átalakulás előtt áll a KFKI Számítástechnikai Rt is. Fanyalgók szerint a klub több tagja egyébként is csupán marketingfogásként kezeli a TCK-ban való részvételt, és esze ágában sincs a tőzsdére menni. Vajon hányan fognak a klub jelenlegi tagjai közül valóban megjelenni az értéktőzsdén?

Egy időre valószínűleg letesz a tőzsdei bevezetés tervéről az FTC, miután fő tulajdonosa, a Várszegi Gábor tulajdonában álló Fotex Rt. a klub mielőbbi eladását tervezi. Az FTC lehetett volna az első magyar sportklub, amelyik finanszírozását nyilvános részvénykibocsátással oldja meg, de a jelek szerint az adósságok terhe alatt nyögő társaság fő tulajdonosa inkább a tőzsdén kívüli gyors eladást választja.
Veszélybe kerülhetnek a KFKI csoport tőzsdei tervei is, miután hírek szerint az alkalmazásintegrációval foglalkozó KFKI-leány, az IQSOFT Rt. három korábbi vezetőjének júliusi távozásával szinte „kiürülhet” a társaság. Lőrincz Benedek, a KFKI csoport befektetési igazgatója azonban a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a számítástechnikai holding fontos átalakuláson megy keresztül, aminek eredményeképpen a jelenlegi 620 fős létszáma körülbelül 600-ra csökken. Szerinte a létszámcsökkentés a KFKI áramvonalasabbá válásához vezet, és kifejezetten segítheti a 2005 első felére tervezett megjelenést az értéktőzsdén. „Az átalakítások egyáltalán nem befolyásolják a KFKI tőzsdei terveit, sőt...” – foglalta össze Lőrincz.
„Nem lenne jó hír, ha a tőzsdeképes cégek bármelyike feladná a bevezetéssel kapcsolatos terveit” – mondta a hvg.hu-nak Horváth Zsolt, a BÉT vezérigazgatója. Szerinte a TCK tagjai közül eddig hivatalosan még egy sem jelezte, hogy ki szeretne szállni. „Minden cég maga mérlegeli, hogy a piaci feltételek és a társaság élete lehetővé teszi-e a tőzsdei bevezetést” – tette hozzá Horváth.
Márciusi létrejötte óta 12 hazai társaság csatlakozott a BÉT klubjához, amely Horváth szerint a tagok tőzsdei bevezetésre való felkészítését tűzte ki céljául. A jelenlegi tagok között megtalálhatók befektetési társaságok (Fast Ventures Rt., Wallis Holding Rt.), médiacégek (RTL Klub Rt., Intercom Rt.), számítástechnikai társaságok (KFKI, rEVOLUTION Software Rt., Morgan Hill Consulting Rt.), élelmiszeripari vállalatok (Plussz Vitamin Rt., Stollwerck Rt.) és műanyagipari vállalkozások (Karsai Holding Rt., Syntumex Rt.). A TCK tőzsdei tanfolyamot szervez tagjai számára, lehetőséget nyújt a cégek nyilvános bemutatkozására, és rendszeres rendezvényeken próbálja felkelteni a befektetők érdeklődését a jövőben debütáló kibocsátók és részvényeik iránt.
Egyes kommentárok szerint azonban a klub tagjainak egy része csupán a tagsággal járó nyilvánosságot kívánja kihasználni, és valójában nem tervezi a tőzsdei megjelenést. Pedig igazán elkelnének a BÉT-en az új bevezetések: az utóbbi három évben csupán egyetlen társaság, a Forrás Rt. részvényei jelentek meg az értéktőzsdén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

Lázár János mezítláb és hegymenetben kezdi a napot – fotók

Lázár János mezítláb és hegymenetben kezdi a napot – fotók

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé