Tetszett a cikk?

Nyugat-Európában 82004 cég jelentett csődöt az első hat hónapban, 6,8 százalékkal több mint 2002 ugyanezen időszakában.

Az idei év első felében Nyugat-Európában és Kelet-Európában is növekedett a csődbe jutott cégek száma a múlt év azonos időszakához képest - derül ki az osztrák KSV intézet nemzetközi csődstatisztikáiból.Nyugat-Európában 82004 cég jelentett csődöt az első hat hónapban, 6,8 százalékkal több mint 2002 ugyanezen időszakában. Kelet-Európában a hivatalos statisztikákból az derül ki, hogy visszaesett a csődöt jelentett cégek száma, 14750 vállalkozás, vagyis az előző évihez képest 2,2 százalékkal kevesebb cég jelentett fizetőképtelenséget. Ez a hivatalos adat, ám a bíróságok túlterheltsége miatt vagy 25000 vállalat vár az eljárás beindítására. Emiatt a magyarországi hivatalos adatot (3832 cég) az előző évihez képest 16,7 százalékkal növekvő csődszámról hárommal kellene megszorozni. Hasonlóképp Lengyelországban is a regisztrált 1171 csődeset helyett még mintegy 9 ezer csődkezdeményezés vált ismertté.Németországban 9,1 százalékkal több, 19953 cég vált fizetésképtelenné - köztük a Grundig és az Aero Lloyd -, és Németország áll a csődbe jutott és a működő vállalkozások arányát illetően is az élen. Ez az arány Németország esetében 1,9 százalékos negatív rekordot ért el. Angliában az arányszám 0,4 százalék, Svédországban 1, Ausztriában 1,6 százalék.Franciaországban 2210 céget, 10 százalékkal többet érintett a csőd az első fél évben, de a fizetésképtelenség a legnagyobb mértékben az Európai Unión belül Portugáliában (62,1 százalékos növekedés, 1559 eset) Hollandiában (4195 vállalkozás, mintegy 30 százalékkal több) növekedett. Kevesebb volt a csődbe jutott cégek száma Dániában (-12,5 százalék), Finnországban (-6 százalék), Angliában (-5,9 százalék), Svédországban (-5,1 százalék), Ausztria (-3,5 százalék). Japánban 9 százalékkal kevesebb, az Egyesült Államokban 5,2 százalékos több csődbe jutott céget regisztráltak az első fél évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra