Tetszett a cikk?

A kedden nyilvánosságra hozott második előzetes becslés szerint az Egyesült Államokban a harmadik negyedben a várakozásoknál erőteljesebben, 8,2 százalékkal nőtt a GDP. A müncheni IFO gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója szintén a vártnál jobb, 95,7 pont novemberről.

Az első amerikai becslés 7,2 százalék volt, elemzők most 8,0 százalékot vártak.

Az IFO mutatója hetedik hónapja javult egyvégtében novemberben, bár a 100 pont alatti eredmény jelezte, hogy a megkérdezett hétezer vállalat többsége még nem bizakodó. A mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója novemberre 67,2 pont volt. Novemberben tizedik hónapja emelkedett egyvégtében a ZEW-mutatóA ZEW-mutató általában megelőlegezi a jobban figyelt IFO-mutatót.A német gazdaság az első félévben - a felmérések szerint javuló hangulat dacára - két egymást követő negyedévben visszaesett, így a bizalom növekedése ellenére még mindig nem lábalt ki a recesszióból. A harmadik negyedre ugyan visszatért a negyedéven belüli növekedés, de folytatódott a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.A szövetségi statisztikai hivatal múlt heti közlése szerint - módosítások után - az idei év első negyedében a GDP 0,2 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, és 0,4 százalékkal nagyobb volt a tavalyi első negyedévinél, a második negyedben a negyedéves csökkenés 0,2 százalékos volt ismét, az egy évvel korábbihoz képest pedig 0,7 százalékos visszaesés mutatkozott, a harmadik negyedévben a becslés szerint 0,2 százalékos negyedévi növekedés és a tavalyi harmadik negyedhez képest 0,2 százalékos visszaesés mutatkozott.A tavalyi utolsó negyedben a gazdaság stagnált az előző negyedhez képest, és a GDP 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit. Októberben a német kormány csökkentette növekedési várakozásait: Wolfgang Clement gazdasági miniszter szerint a kormány abból indul ki, hogy az idén nulla növekedés lesz, azaz stagnál az euróövezet legnagyobb gazdasága, jövőre pedig 1,5-2,0 százalékos növekményt várnak. Addig a hivatalos jóslat 0,75 százalékos GDP-növekedés volt erre az évre, és 2,0 százalékos többlet jövőre. A korrekcióval a kormány csatlakozott a vezető német gazdaságkutató intézetek várakozásaihoz.Mindez azt jelentené, hogy a német gazdaság az elmúlt tíz évet tekintve az idén teljesít a legrosszabbul. Németország gazdasága 0,2 százalékkal nőtt tavaly. Az 1993-as recesszió óta ez volt legalacsonyobb növekedési ütem, akkor 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0,6 százalékkal, 2000-ben 2,9 százalékkal bővült. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsonyék Budapest-kuponokkal mentenék a vállalkozásokat, már a BKIK is nemet mond Parragh javaslatára

Karácsonyék Budapest-kuponokkal mentenék a vállalkozásokat, már a BKIK is nemet mond Parragh javaslatára

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Bajba került a Trumpnak kedves YouTube-csatorna, miután hazugságot közölt a koronavírusról

Bajba került a Trumpnak kedves YouTube-csatorna, miután hazugságot közölt a koronavírusról