Tetszett a cikk?

A dél-koreai Hyundai Motor Corp. hivatalos úton közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, hogy tervezett közép-kelet-európai beruházásánál már nem számol lehetséges magyarországi telephellyel - közölte a minisztérium kedd este.

A Hyundai hivatalos értesítésében döntését részletesen nem indokolta. A minisztérium emlékeztet arra, hogy a vállalat vezetésének 2002 őszén Szöulban magas rangú magyar delegáció mutatta be a kedvező magyarországi befektetési környezetet. A vállalat ennek eredményeként 2002 decemberében jelezte beruházási szándékát a magyar kormányzati szerveknek, majd 2003 februárjában a projektért felelős vezetők hivatalos látogatást tettek Magyarországon.Ezt követően, a keddi döntés meghozataláig a felek között folyamatos tárgyalások zajlottak. A beruházáshoz felkínált magyar ösztönző csomag a koreai fél igényeit minden tekintetben a legmesszebbmenőkig kielégítette - közölte a GKM.A társaság döntésében a magyar kormány ajánlatán kívül a vállalat által megbízott tanácsadó cégek javaslatai is fontos szerepet játszottak – áll a tárca közleményében. Ezzel együtt a GKM hangsúlyozza: a továbbiakban arra törekszik, hogy a beruházás által teremtett regionális beszállítói lehetőségekből Magyarország a lehető legnagyobb mértékben részesüljön, ennek érdekében tovább folytatja a tárgyalásokat a dél-koreai céggel.Lengyelország és Szlovákia erősítette meg kedden, hogy rajta van a Hyundai 1,1 milliárd eurós beruházással Kelet-Európába tervezett üzemére eséllyel pályázó országok rövidített listáján, míg a cseh illetékesek azt közölték, hogy nemleges választ kaptak. A Hyundai eredetileg Szlovákiát, Csehországot, Lengyelországot és Magyarországot vette fontolóra lehetséges telephelyként.A tervezett üzem gyártókapacitása 300 ezer autó lesz évente, és az építkezés várhatóan 2005-ben kezdődik meg. A Hyundai európai eladásai az első félévben 34,5 százalékkal nőttek a tavalyi első félévhez képest és befektetésével meg akarja erősíteni európai jelenlétét. A Hyundai tavaly 1 milliárd dolláros beruházással az Egyesült Államokban, Alabama államban épített gyártóüzemet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

Ezeknek a napelemeknek már napsütés se kell ahhoz, hogy energiát termeljenek

Ezeknek a napelemeknek már napsütés se kell ahhoz, hogy energiát termeljenek

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója