Tetszett a cikk?

Döntését a két cég nem indokolta meg, de szakértők szerint a felfüggesztés állami beavatkozás eredménye is lehet.

A két orosz olajvállalat fúziójából a világ negyedik legnagyobb olajvállalata jönne létre. A Jukosz és a Szibnyeft azonban pénteken közös közleményben tudatta, hogy a „két vállalat részvényeseinek kölcsönös megegyezése révén” az összeolvadás felfüggesztik. A közleményben ugyanakkor a két cég nem indokolta meg a döntést.A meglepő fejlemény hatására a Jukosz részvényei 8 százalékot estek, a teljes orosz részvénypiac pedig 5 százalékot zuhant. Elemzők szerint a drámai fordulat összefüggésben van a Jukosz korábbi elnöke, a Mihail Hodorkovszkij körüli botránnyal. A többek között adócsalással vádolt Hodorkovszkijt október 25-én tartóztatták le, s azóta is börtönben ül.A szakértők egyelőre nem tudják mire vélni a fúzió felfüggesztésének okát. A CNN-nek nyilatkozva egy szakértő elmondta, hogy a döntés hátterében pénzügyi okok állhatnak, legrosszabb esetben viszont állami beavatkozásról van szó.A Jukosz és a Sibneft olajvállalat részvényesei pénteken tartották első együttes közgyűlésüket. A közgyűlést beárnyékolta, hogy az orosz főügyészség szerdán házkutatást tartott a Jukosz ügyviteli feladatokat ellátó Jukosz-Moszkva irodáiban, és további dokumentumokat foglalt le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bevándorlási reformot és Trump egyes rendeleteinek eltörlését ígéri Joe Biden elnöksége első száz napjában

Bevándorlási reformot és Trump egyes rendeleteinek eltörlését ígéri Joe Biden elnöksége első száz napjában

Győr egykori MSZP-s polgármestere szerint a Borkai-éra volt a város aranykora

Győr egykori MSZP-s polgármestere szerint a Borkai-éra volt a város aranykora

1100 magyar katona volt koronavírusos

1100 magyar katona volt koronavírusos