Tetszett a cikk?

Döntésével a Bush-adminisztráció egy kereskedelmi háború kitörését akarja elkerülni, amely súlyosan érintene néhány amerikai exportterméket.

A Bush-adminisztráció úgy döntött: eltörli az acélimportra kiszabott, több mint 20 hónapja hatályban lévő védővámjait, írja a Washington Post. Az Európai Unió korábban 2,2 milliárd dolláros szankciót helyezett kilátásba arra az esetre, ha Washington december 15-éig nem oldja fel védővámokat. Az EU-n kívül Japán is hasonló fenyegetéssel állt elő.Az acélvitában a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) korábban az európai acélgyártók javára döntött az Egyesült Államokkal szemben, mert a bevezetett amerikai vámok nem egyeztethetők össze az egyes EU-tagországok hazai iparágainak védelmében hozott WTO-szabályokkal.Az amerikai elnök környezetéből származó információk szerint a tizenhat hónapja érvényben lévő büntetővámok éreztetik hatásukat, és a hazai ipar időt nyert a versenyképességének megőrzéséhez szükséges átszervezésekhez.Bush a hazai acélgyártók nyomására 2002. március elején jelentette be a 30 százalékig terjedő vámokat az acélimportra. A védővámok alól mentesült a Kanadából, Mexikóból, Izraelből és Jordániából, valamint a 3 százalék alatti részesedésű fejlődő és reformországokból érkező import. Ez utóbbiak közé tartozott egyebek között Magyarország is. Súlyosan érintette viszont a vám az EU-n kívül Oroszországot, Ukrajnát, Kazahsztánt és Fehéroroszországot is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg

Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg

Meghalt Barrel Zoltán újpesti önkormányzati képviselő

Meghalt Barrel Zoltán újpesti önkormányzati képviselő

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot