Tetszett a cikk?

A központi bank sebezhetővé vált, mivel engedett a külföldi befektetők magasabb kamatokra vonatkozó kívánságának – írja a Handelsblatt német gazdasági lap. A J.P. Morgan befektetési bank elemzői szerint az év végére nem elképzelhetetlen 15 százalékos jegybanki alapkamat sem.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) meghúzta a vészféket - írta hétfői számában a Handelsblatt német gazdasági-pénzügyi lap, emlékeztetve arra, hogy a jegybank pénzügypolitikai tanácsa a múlt héten "sietve összehívott válságülésén, a forint további árfolyamegyengülését megakadályozandó" 9,5 százalékpontról 12,5 százalékpontra emelte az alapkamatot, "ami rekord a térségben".Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Lesz-e újabb kamatváltoztatás az év végéig?
A budapesti elemzőkre hivatkozó lap szerint a nemzeti bank kamatemelése azért volt ilyen drasztikus, mivel az MNB elnöke, Járai Zsigmond, aki közelebb áll a Fidesz polgári mozgalomban megtestesülő politikai ellenzékhez, mint a balliberális kormányhoz, föltehetően növelni akarta a kormányra nehezedő nyomást. "A központi bank sebezhetővé vált, mivel engedett a külföldi befektetők magasabb kamatokra vonatkozó kívánságának" - állapította meg a Handelsblatt budapesti elemzőkre hivatkozva. A lap közölte az Inter-Europa Bank egyik szakemberének véleményét, aki szerint "kedvezőtlen esetben az intézkedés további spekulációkat válthat ki, és ezzel együtt forintpapírok eladását okozhatja."A Frankfurter Allgemeine Zeitung korábban azt írta, hogy "a magyar pénzügypolitika, amely cikcakkjaival már az év elején fejcsóválást váltott ki, és a nemzetközi spekuláció előtt jó nyerési esélyeket nyitott meg, ezúttal is, úgy tűnik, a spekulánsokat invitálja."A londoni J.P. Morgan befektetési bank elemzői szerint a forintpiaci turbulencia valószínűleg eltart a jövő év elejéig, ami ismét próbára teszi az MNB elkötelezettségét az árfolyamkövető politika mellett, ezért az év végére nem elképzelhetetlen 15 százalékos jegybanki alapkamat sem. A bank egyúttal leszállította a magyar gazdasági növekedésre szóló előrejelzését. A J.P. Morgan saját elemzése szerint a kamatemeléssel valószínűleg sikerült csökkenteni a teljes körű valutaválság veszélyét, de a piac rövid távon jó eséllyel ingatag marad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Meddig elég még a tárhelyem a Google-nél? Mikortól kell fizessek a fotóim tárolásáért?

Meddig elég még a tárhelyem a Google-nél? Mikortól kell fizessek a fotóim tárolásáért?

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat