Tetszett a cikk?

A behajthatatlan adósságokkal küszködő kínai nagybankoknak a jövőben szembe kell nézniük a külföldi pénzintézetek támasztotta éles versennyel is.

Kína két éve, a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) történő csatlakozása után kötelezte el magát a bankszektor megnyitása mellett. Ennek értelmében külföldi bankok mostantól összesen 13 nagyvárosban bonyolíthatnak helyi valutában üzleteket, és a Kínában működő külföldi vállalatokon és magánszemélyeken kívül kínai vállalatokkal is üzletelhetnek. Újdonság az is, hogy a külföldi befektetőknek ezentúl 20 százalékos tulajdoni részesedésük lehet egy-egy kínai bankban, az eddigi 15 százalék helyett.Mindeközben Kína négy állami kézben lévő óriásbankját továbbra is nyomasztja a kétes kintlévőségek óriási aránya: hitelállományuk ötöde (240 milliárd dollárnak megfelelő jüan) olyan kölcsön, ami behajthatatlan, de legalábbis kevés remény van visszafizetésükre. A hiteleket elsősorban veszteségesen működő állami vállalatok vették fel. A négy nagy állami bank – köztük a Bank of China – ugyanis a kormány utasítására kénytelen volt a korábbi években számukra kölcsönöket folyósítani, függetlenül e vállalatok pénzügyi helyzetétől, illetve menedzsmentjük teljesítményétől. Mivel a négy nagy bank rendelkezik a kínai banktőke 56 százalékával, sanyarú helyzetüket az egész bankszektor megsínyli.A Kínában működő 62 külföldi bank teljes vagyona a piac 1,4 százalékát teszi ki. A külföldi pénzintézetek a devizahitel-piac 13 százalékát mondhatják magukénak. Elemzők szerint Kína lakossági bankpiaca Japán és Dél-Korea után a harmadik legnagyobb lesz Ázsiában az évtized végére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hajszálra volt a bravúrtól a Fradi a Juventus ellen

Hajszálra volt a bravúrtól a Fradi a Juventus ellen

Közel 200 ezer új fertőzöttet találtak az USA-ban egy nap alatt

Közel 200 ezer új fertőzöttet találtak az USA-ban egy nap alatt

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról