Tetszett a cikk?

Hétfőn, közép-európai idő szerint 12.30-kor ért el újabb csúcspontot az euró dollárhoz viszonyított árfolyama: egy euróért ekkor 1,2041 dollárt adtak Londonban.

Két órával később az árfolyam kissé már csökkent - 1,2022-re - de még így is meghaladta a pénteken csúcsnak számító 1,2015-öt, amelyet fél három után ért el. Egyebek között az amerikai külkereskedelmi és költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmakra az euró pénteken történelmi csúcsra erősödött a dollárral szemben. Az európai kereskedésben az euró rövid időre 1,2015 dolláron volt, ami a legmagasabb árfolyam a közös európai valuta 1999 januári bevezetése óta, de később 1,1990 dollár alá hanyatlott.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Erősödik-e az euró a dollárral szemben péntekig?
Pénteken az európai kereskedésben az euró 1,19 dollár körül indított, majd fokozatosan drágult és könnyedén áttörte az addigi rekordnak számító, november 19-én beállított 1,1979 dolláros szintet. Elemzők és pénzügyi szakértők szerint egyebek között a befektetők rövid távú taktikáinak a hatása gyengült a dollár a pénzpiacokon egy nappal az amerikai hálaadás napja után, amikor igen alacsony forgalom mellett az árfolyamok a szokásosnál gyorsabban elmozdulhattak. Ettől eltekintve a dollárt összességében az amerikai külkereskedelmi és költségvetési hiánnyal kapcsolatos borúlátás gyengíti.A dollár elmúlt napokban bekövetkezett gyengülésének másik oka a Bush-kormányzatnak az a döntése volt, hogy importvámot vetett ki a kínai textiltermékekre, ami felerősítette azokat a félelmeket, miszerint az Egyesült Államok újabb kereskedelmi konfliktusba keveredik. Számos megfigyelő úgy vélte továbbá, hogy bár az amerikai kormányzat szóban továbbra is kiáll az erős dollár mellett, nem veszi rossz néven a dollár gyengülését, látván, hogy az segíti az amerikai exportőröket.A gyengébb dollár kedvező az amerikai cégeknek, amelyek olcsóbban adhatják el termékeiket a külföldi versenytársaikkal szemben. Ugyanakkor az import és egyebek között a külföldi utazás megdrágul az amerikaiak számára. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók