Tetszett a cikk?

A Monetáris Tanács hétfői ülésén úgy döntött, nem emeli tovább a 12,5 százalékos alapkamatot - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője az ülést követően.

A testület pénteki rendkívüli ülésén 300 bázispontos kamatemelésről határozott, azonnali hatállyal 9,5 százalékról 12,5 százalékra emelte az alapkamatot és ezzel az irányadó kéthetes betéti kamatot.A Monetáris Tanács értékelése szerint a 3 százalékpontos kamatemelést követő rövid időszak azt mutatja, hogy a piaci reakció kedvező: a 3-15 éves futamidejű államkötvények hozamai 10-50 bázisponttal csökkentek, a forint pedig erősödött.A forint az elmúlt napokban azután kezdett el gyengülni, hogy külföldi befektetők jelentős mennyiségben adtak el magyar állampapírokat a másodpiacon, és az állampapírok hozama gyorsan emelkedésnek indult. A múlt héten gyorsan gyengült a forint, pénteken, a Monetáris Tanács döntésének nyilvánosságra hozatala előtt az euró ára elérte a 269 forintot. A 300 bázispontos kamatemelést követően a nap végére az euró ára 263 forintra, hétfőn pedig a déli órákra 261-262 forintra mérséklődött.Az euró árfolyama az elmúlt hetet megelőzően 257 forint körül alakult. Az állampapír-piaci fejlemények következtében az uniós közös valuta ára 260 forintra nőtt a hét elején, majd a forint stabilan kilépett abból a sávból, melyet az MNB szükségesnek tart a 2005-ös 4 százalékos inflációs céljának elérése érdekében. Ez a sáv a 250-260 forintos euróár között van. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor valaki az ön bankkártyájával fizet, árgus gépszemek figyelik, mi történik

Amikor valaki az ön bankkártyájával fizet, árgus gépszemek figyelik, mi történik

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás