Tetszett a cikk?

Nincs ok pánikra a magyar gazdaság jövőjét illetően - hangoztatták a kormánypárti felszólalók az Országgyűlés hétfői plenáris ülése előtt, a Fidesz szerint ugyanakkor a kormány lépéseitől nem várható a versenyképesség növekedése.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa által elhatározott múlt heti alapkamat-emelés hátterében a spekulációs jelenségek, az elmúlt egy év következetlenségei, a monetáris és a kormányzati gazdaságpolitika összehangolatlansága áll. A döntés alkalmas arra, hogy fékezze a gazdaságot, több tízmilliárd forinttal növelje a jövő évi kiadásokat - mondta a szabad demokrata frakcióvezető, aki szerint ugyanakkor a magyar gazdasággal kapcsolatban nincs ok a pánikra. A fél évvel ezelőtti kiigazításnak köszönhetően megindultak a pozitív folyamatok, nő a feldolgozóipar termelése, beruházása, javul a versenyképesség, nő a foglalkoztatottság, élénkül az export és a tőkebeáramlás - összegezte a gazdaságról alkotott képet Kuncze. A kormányzatnak és a jegybanknak viszont kötelessége összehangolni a monetáris politikát - jelentette ki az SZDSZ elnöke.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Lesz-e újabb kamatváltoztatás az év végéig?
Varga Mihály, a Fidesz-kormány pénzügyminisztere viszont arról beszélt, hogy a jövő évre elfogadott központi költségvetéstől és az új adótörvényektől nem várható a versenyképesség növekedése. Varga azt vetette a kormány szemére, hogy a múlt pénteki MNB-döntés után a nyilvánosság előtt kellett volna számot adnia arról, mi történt a gazdasággal, mi történt a forinttal. Pénteken a forint drámaian meggyengült. A külföldi befektetők jelzése egyértelmű: az eddigi áron nem hajlandók finanszírozni a gazdaságpolitika koncepciótlanságát – közölte a volt pénzügyminiszter.Varga szerint a kormány által a nyáron bejelentett kiadáscsökkentést a minisztériumok "elszabotálták", nőtt a deficit, jövőre pedig emelkednek az adóterhek. A külföldi befektetők is észreveszik a folyamatokat, hogy a kormány egyre több forrást von el, a nemzetgazdaság túlköltekezik - tette hozzá. Hiányzik a beruházók bizalma, a gazdaságpolitika hiánya pedig pénteken 80 milliárd forintjába került az országnak - mondta Varga Mihály.A Pénzügyminisztérium politikai államtitkára kijelentette, reményeik szerint a magas jegybanki alapkamat csak rövid ideig lesz életben, mert árt az országnak. Veres János szerint a spekulációs jelenségek alapot adhattak az MNB döntésére, a reálfolyamatok azonban nem. A spekulációs várakozásra okot adott az, hogy nincs meg a teljes összhang a kormány és a jegybank gazdaságpolitikája között, illetve az európai uniós csatlakozás előtt ezek az utolsó hónapok, amikor ilyen jellegű spekulációkkal pénzt lehet keresni – mondta Veres. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kövér László szerint nem szigorít tovább a kormány

Kövér László szerint nem szigorít tovább a kormány

Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Michiganben

Biden hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Michiganben

Beveti a mesterséges intelligenciát a YouTube az egyik hasznos funkciójánál

Beveti a mesterséges intelligenciát a YouTube az egyik hasznos funkciójánál