Tetszett a cikk?

A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére 2004-ben a GDP mintegy 2 százalékát, 420-430 milliárd forintot költhet a közlekedési tárca, ami csaknem 200 milliárddal több, mint az idén - mondta Csillag István az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának csütörtöki ülésén.

Autópálya-építésre 217 milliárd, közútfelújításra 88 milliárd, az EU által támogatott vasúti rehabilitációra, valamint a közlekedési és környezetvédelmi operatív programra együttesen várhatóan 120-130 milliárd forint fordítható - fejtette ki a gazdasági és közlekedési miniszter. Emlékeztetett arra, hogy autópálya-építésre az idén mintegy 80 milliárdot, közútfejlesztésre 50 milliárd forintot használhattak fel.A miniszter közölte, hogy a Malév Rt. napokon belül megtartandó rendkívüli közgyűlésén várhatóan döntés születik a cég tőkeemeléséről, ami lehetőséget ad arra, hogy a légitársaság csatlakozzon egy jelentős méretű légi szövetségi rendszerhez, és a Ferihegyi repülőtér a térség átrakó központjává váljon.A MÁV Rt.-nél végrehajtandó létszámleépítésről, amely mintegy 11 ezer főt érint, Csillag István azt mondta, hogy az elbocsátandó dolgozók 60 százalékának munkaviszonya nem szűnik meg, csak a MÁV-val kötött szerződése, mivel bizonyos munkafolyamatokat kiszerveznek a vasúttársaságból és önálló cégekben folytatják tovább a tevékenységet. Hozzátette, a leépítendő vasúti dolgozók többsége irodai munkát végez, így a leépítések egyúttal hozzájárulnak a társaság hatékonyabb működéséhez is.A miniszter közölte, hogy a leépítések költségének egy részét a Volán társaságok jövő évi 750 millió forintos buszrekonstrukciós programjából vonnák el. Emlékeztetett arra, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. tavaly 2,5 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a Volán társaságoknál, amelyek a pénzt buszvásárlásokra fordíthatták; ezt az összeget a szaktárca fejezetében szintén e célra 700 millió forinttal egészítették ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral

Nem viccelt az Apple: tényleg brutálisan erős lett a MacBook Air az M1 processzorral

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja