Tetszett a cikk?

Az adóügyekért felelős orosz minisztérium vizsgálja jelenleg a Jukosz adóoptimalizálási módszereit - közölte pénteken Alekszej Kudrin pénzügyminiszter, akit a francia La Tribune idézett.

Kudrin szerint a Jukosz 5 milliárd dollárral csökkentette adóját különféle adóoptimalizálási lépésekkel, és ezek közül néhány biztosan törvényes volt - tette hozzá az orosz pénzügyminiszter. Ez volt az első megerősítése annak, hogy az adóügyi minisztérium valóban adóvisszaéléssel vádolja a Jukoszt. A cég visszautasítja az adócsalás vádját. Kudrin szerint, ha a minisztérium vizsgálata visszaélést tár fel, ezért bíróság előtt kell felelni.Korábban az orosz Kommerszant és az Izvesztyija elemzőket idézett, akik szerint az ötmilliárdos adómulasztás és a korábbi csalási vádakban megjelölt egymilliárd dolláros károkozás együtt már lehetővé teszi, hogy az orosz állam igényt tartson a Jukosz-részvények 20-26 százalékára. Így a vizsgálati fogságban levő volt Jukosz-vezérnek, Mihail Hodorkovszkijnak nem kell választania többé, hogy az államnak vagy a kisebb fúziós partnernek, a rivális Szibnyeftnek adja-e át a Jukosz feletti ellenőrzést - írta a Kommerszant.A lapok szerint a Jukosz adócsalása abban állt, hogy "problémás bankokon" keresztül fizetett, illetve kedvezményes adózási sémákat használt fel jogellenes módon. A részvények 44 százalékát birtokoló Menatep csoporthoz közeli forrás szerint az adóhatóság levele válasz arra, hogy a Jukosz elutasította a Szibnyeft ajánlatát, amely az egyesülés fenntartása fejében az ellenőrzést követelte, bennfentesek szerint a Kreml támogatásával A The Moscow Times értesülése szerint Roman Abramovics, a Szibnyeft fő tulajdonosa előzetesen megvitatta javaslatát Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek nem volt ellenvetése.Amikor az ügyészek, még novemberben, befagyasztották a Jukosz-részvények 40 százalékát, akkor gyakorlatilag Abramovicsot tették meg az egyesítendő Jukosz-Szibnyeft fő részvényesévé - emlékeztetett a lap. Az egyesülés keretében a Jukosz 3 milliárd dollárt fizetett, és saját részvényeinek 26 százalékát adta cserébe a Szibnyeft 92 százalékáért.A Jukosz ára pénteken három óra körül 10,24 dollár volt a moszkvai RTS-tőzsdén, 8 százalékkal olcsóbb a csütörtöki, 11,13 dolláros zárónál. A cég részvényeiből spekulációs felvásárlás volt csütörtökön, a papír 0,63 százalékos nyereséggel fejezte be a napot. Ugyanakkor a Szibnyeft 2,50 dollár volt péntek délután, 3,85 százalékkal olcsóbb a 2,60 dolláros csütörtöki zárónál. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából

Újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára