Tetszett a cikk?

Csupán egy ajánlat érkezett a március óta felszámolás alatt álló DAM Steel Rt.-re a hétfői beadási határidőig; a magyar szakmai befektető ajánlatát - a kiírás értelmében - tizenöt napon belül értékelik.

Kovács János, a felszámolószervezet, a Mátraholding Rt. vezérigazgatója - aki egyúttal felszámolóbiztosa is a kohászati társaságnak - elmondta: amennyiben a pályázat értékelhető, tárgyalásokat kezdenek az ajánlattevővel, ellenkező esetben új tendert írnak ki. Az ajánlattevő 1 milliárdot kínált a DAM működő vagyonáért.A DAM-vagyon áfa nélküli vételára 5 milliárd forint, ezen belül a kohászati ingatlanok irányára 2 milliárd forintot tesz ki, a technológiai gépekért, berendezésekért, gyártóeszközökért 1 milliárd 750 millió forintot, a készletekért 1 milliárd 45 millió forintot, az energiaszolgáltató DAM Energy Kft.-ben lévő 66 százalékos üzletrészért pedig 200 millió forintot szeretne kapni a felszámoló.A leendő vevőnek egyúttal meg kell vásárolnia a Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft.-t is, amely a DAM-tól bérli és működteti a termelőegységeket, és foglalkoztatja az alkalmazottakat. Ezt 3 millió forintért hirdette meg a Mátraholding. A pályázati kiírás értelmében a vevőnek egyebek mellett vállalni kell a kohászati cég környezeti kárelhárítási kötelezettségeit is.A felszámolás márciusában kezdődött meg, a Mátraholding júniusban indította újra az acélgyártást, majd a termelő munkát augusztusban az általa és az érdekképviseleti szervek vezetői által alapított BNA Kft.-be vitte át. A diósgyőri cégnél a termelés újraindítása óta folyamatos a munka, a cég havonta és átlagosan 20 ezer tonna készárút gyárt, nagyobb részt exportra. A társaság idén 9 milliárd forint árbevétellel számol.A DAM 2001 áprilisában szintén felszámolásból került a főleg rozsdamentes acélt, illetve acéltermékeket gyártó az olasz Cogne Acciai Speciali s.r.l. tulajdonába, a társaság 20 millió forint alaptőkével alapította meg a DAM Steel Rt.-t, és kétszeri emeléssel több mint 7 milliárd forintra növelte azt. Az olasz tulajdonlás kevesebb mint két éve alatt azonban csaknem hét milliárd forint veszteséget könyvelt el a diósgyőri kohászati cég, a Cogne tulajdonosai végül idén márciusban, csaknem négy hónapig tartó termelés-szünet után jelentették be: több pénzt nem invesztálnak Diósgyőrbe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

Újabb engedményt kaptak az autósok, ezúttal Budapesten

Újabb engedményt kaptak az autósok, ezúttal Budapesten