Tetszett a cikk?

A kibocsátás elhalasztása 80-90 milliárd forint privatizációs bevételkiesést jelent, banki elemzők szerint azonban sem a költségvetés, sem az államháztartás számait nem módosítja, és jó üzenet a piacnak.

A hírt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. és a Mol Rt. a BÉT hivatalos honlapján tették közzé kedden. A közlés szerint azért halasztják el a Mol Rt. részvényeinek összetett értékesítését, mert a tranzakció bejelentését követő piaci fejlemények következtében "az ÁPV Rt. és a Mol árelvárása nem valósult meg teljes mértékben".A korábbi tájékoztatás szerint az intézményi értékesítés lezárása után 2003. december 8-án határozták volna meg a végleges árat. Ezt december 9-én jelentették volna be, és várhatóan december 10-én jelent volna meg hivatalos közleményként is.Az ÁPV Rt. november 27-én kezdte meg a belföldi nyilvános Mol-részvény értékesítést, 7.100 forintos maximált kibocsátási áron. A magyar olajtársaság alaptőkéjének 13 százalékát ajánlotta fel részvényértékesítésre. Az összesített részvényértékesítés keretében a vagyonkezelő legalább 9,84 millió darab részvényt, míg a Mol saját részvényeiből, 4,26 millió darabot ajánlott fel értékesítésre. Ezen túlmenően az ÁPV Rt. a másodpiaci stabilizáció biztosítása érdekében 1,68 millió darab részvényt ajánlott fel túljegyzési opcióként.A kibocsátás elhalasztása 80-90 milliárd forint privatizációs bevételkiesést jelent. Az OTP Bank Rt. elemzője szerint elképzelhető, hogy a kiesést kötvénykibocsátással kell pótolni, s 2003-ban 5,5 százalék körüli államháztartási hiánnyal számol. Előrejelzése szerint jövőre a konszolidáció eredményeként az államháztartási deficit várhatóan 1 százalékponttal mérséklődik, de így is meghaladja a kormány által tervezett 3,8 százalékot.A Postabank elemzője is megerősítette: a részvénykibocsátás elnapolása nem növeli az államháztartás hiányát. A jegybanki alapkamat emelése miatt jövőre 30-50 milliárd forint körüli többletkiadás jelentkezhet, ez azonban nem befolyásolja a jövőre várható 4-4,5 százalékos hiányt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre