Tetszett a cikk?

A Monetáris Tanács szerint a kormány elmúlt héten bejelentett intézkedései 2004-ben várhatóan csökkentik a gazdaság egyensúlytalanságait, ezért a testület hétfői ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 12,5 százalékos szintjét.

A tanács álláspontja szerint a gazdaság közép távú növekedése szempontjából kedvező, hogy az egyensúlytalanság kezelése a költségvetési hiány és a lakossági eladósodottság növekedésének visszafogásán keresztül valósul meg.A folyó fizetési mérleg hiánya a jövőben várhatóan csökken, és ez mérsékli a forint sebezhetőségét. A kormányzati lépések a növekvő belföldi kereslet visszafogásán keresztül hozzájárulnak a 2004-2005-ös inflációs kockázatok mérséklődéséhez, bár a novemberi inflációs adat 0,5 százalékponttal meghaladta a várakozásokat.A tanács megítélése szerint az infláció növekedésnek jelentős része a monetáris politika hatáskörén kívül eső termékkörhöz, így a regulált árakhoz és az élelmiszerárak változásához kötődött, a növekedés azonban emeli az inflációs várakozások jövő évi "beragadásának" kockázatát. A jövő év elejétől érvényes adóemelések miatt egyébként is nőttek az inflációs várakozások. "Ilyen helyzetben óvatos kamatpolitikára van szükség" - húzza alá a tanács közleménye. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Három kecskeméti óvodában teljes, négyben csoportos karantént rendeltek el

Három kecskeméti óvodában teljes, négyben csoportos karantént rendeltek el

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét

Egyházi kézbe szervezné ki a kormány a tanítóképzés nagyobb részét