Tetszett a cikk?

A hat állam szerint az EU eddigi kedvezményezett országainak az új belépők javára kellene lemondaniuk az általuk kapott támogatás egy részéről.

Romano Prodi, az EU-bizottság elnöke két nappal az EU-alkotmányról folytatott sikertelen csúcsértekezlet után nyilvánosságra hozta, hogy levelet kapott Ausztria, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország és Svédország vezetőitől, melyben jelzik: 2007-től a tagországok bruttó hazai jövedelmének (GNI) 1 százalékára, 25 milliárd euróra csökkentenék a 25 tagúra kibővített Európai Unió kiadásait, ami kevesebb az Európai Bizottság által javasoltnál. A jelenlegi, 15 tagú Európai Unióban ez a határ a GNI 1,24 százaléka. Bár ezt a keretet nem használják ki, a jövő évi bővítés és egyes projektek véghezviteléhet az EU-nak várhatóan a jelenleginél nagyobb pénzekre lesz szüksége, így a hat tagállam kezdeményezése a szervezet hatékony működését akadályozná."Komolyan tanulmányozni fogjuk ezeket az elképzeléseket, de a GNI mindössze 1 százalékával egyszerűen lehetetlen megtenni mindazt, amit ezek a tagállamok, s az összes többi vár tőlünk" - számol be az EU-bizottság elnökének válaszáról a BBC. Prodi azt is hozzáteszi: a bizottság jövő januárban terjeszti elő első elképzeléseit a 2007-tel kezdődő, többéves pénzügyi periódusra, s abból indul majd ki, hogy a tagállamok által a szervezet számára prioritásként megfogalmazott célokat az EU költségvetésének 2007-től is finanszíroznia kell.A levelet szintén aláíró Gerhard Schröder német kancellár hétfőn este arra szólította fel az Európai Unió költségvetésének jelenlegi kedvezményezettjeit, hogy váljanak meg az általuk kapott támogatás egy részétől a jövőre belépő országok javára.Medgyessy Péter miniszterelnök már múlt szombaton, a brüsszeli csúcs befejezése után felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmány mellett a következő időszak legfontosabb vitakérdése az EU 2007-tel kezdődő költségvetésének előkészítése, Magyarország számára pedig a felzárkózáshoz szükséges EU-források megszerzése lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra