Tetszett a cikk?

Csehország államadóssága az év végére eléri az 512 milliárd koronát, ezzel először lépve át a GDP 20 százalékát.

Gyors ütemben nő Csehország államadóssága, és az év végére eléri az 512 milliárd koronát, ezzel először lépve át a GDP 20 százalékát - áll a pénzügyminisztérium legfrissebb jelentésében. Az egy főre vetített adósság 50 ezer korona.Figyelembe véve az önkormányzatok és a betegbiztosítók adósságát is, a közadósság aránya eléri a GDP 24 százalékát. Cseh pénzügyi szakértők szerint az adósság mérete még nem kritikus, ami aggodalomra ad okot, az a növekedésének üteme. A nemrégiben elhatározott takarékossági programtól nem várható az eladósodás megállítása, csupán lassulása. Az állami költségvetés idei hiánya 132 milliárd korona, a jövő évben 115 milliárd korona hiány várható. A teljes közadósság 2006-ban már eléri a GDP 37 százalékát - elemzők becslése szerint.Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) ezért kemény bírálattal illeti a Vladimír Spidla szocialista-keresztény-liberális kormányát. Milos Zeman szociáldemokrata kormánya (1998-2002) három hónap alatt annyi adósságot csinált, mint Václav Klaus kormánya (1993-1997) öt év alatt. Spidla azzal vág vissza, hogy az adósságok a 90-es évek első felében keletkeztek, de csak most láthatóak a következményei.A cseh kormány és a jegybank már korábban kitűzte a célt, hogy Csehország 2010-ig az eurózóna tagjává váljék. Ennek egyik feltétele, hogy az államadósság nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát, jóllehet ezt a korlátot a szabályszegő jelenlegi euróövezeti tagok esetében nem alkalmazták az EU-beli pénzügyi unió 1999. januári indításakor, csupán kötelezettséget kellett vállalniuk az adósság fokozatos csökkentésére. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna