Tetszett a cikk?

Az ország légvédelme számára 14 darab Jas-39 Gripen vadászgépet vesz bérbe a cseh kormány Svédországtól. A döntést szerdán késő este jelentette ben Prágában Vladimír Spidla miniszterelnök.

A vadászgépek beszerzésére Csehország júliusban kért hivatalos ajánlatokat. Az érkezett öt válasz közül Svédország, illetve az Egyesült Államok ajánlata maradt versenyben, ezek közül egy szakértői bizottság a svéd elfogadását ajánlotta a kormány figyelmébe. Spidla bejelentette, hogy megkezdik a tárgyalásokat a svéd ajánlatról.Az eddig nyilvánosságra került információk szerint Svédország használt gépek áráért teljesen új Jas-39 Gripen gépeket adna a cseheknek. Az amerikaiak F-16-os használt vadászgépeket ajánlottak a cseheknek, amelyhez még egy 550 millió dolláros kedvezményes kölcsön is járult volna.Prágának két alapvető feltétele volt: a gépek kölcsönzése ne legyen évente 1,5 milliárd koronánál drágább, illetve műszaki paramétereik haladják meg a MiG-21-es vadászgépekét. Úgy tudni, hogy az új svéd gépek kölcsönzése mintegy 10 százalékkal lesz olcsóbb a kormány által megszabott felső pénzügyi határnál. A svédek számos beruházásra is kötelezettséget vállalnának Csehországban.A vadászgépeket Csehország kormányközi, vagy tárcaközi szerződések alapján kölcsönözné. Az első gépeket Csehország 2005 áprilisában-májusában szeretné átvenni. A cseh kormány távlati célja továbbra is az, hogy 24 darab hangsebességen felüli teljesen új vadászgépet vásároljon az ország légvédelme számára.Prága még Milos Zeman kormánya idején (1998-2002) 36 darab Jas-39 Gripen típusú vadászgépet szeretett volna venni egy svéd-brit konzorciumtól. A tavalyi nagy árvíz okozta mintegy kétmilliárd euróra rúgó károk miatt azonban a kormányzatnak erre már nem maradt pénze, így erről a tervről lemondtak, s helyette a kölcsönzési formát választották. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
December elejére javulhat a járványhelyzet Szerbiában

December elejére javulhat a járványhelyzet Szerbiában

A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak

A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk