Tetszett a cikk?

Idén január és október között a havi bruttó átlagkereset 12,9 százalékkal, a nettó átlagkereset pedig 15,9 százalékkal növekedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A versenyszférában dolgozók átlagosan 123.200 forintot, ezen belül a fizikaiak 87.700 forintot, a szellemiek 193.900 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél 150.800 forint volt az átlagkereset, ezen belül a fizikaiaké 96.000 forintot, a szellemieké 173.600 forintot ért el.Január-szeptemberben a reálkereset - a fogyasztóiár-index 4,5 százalékos növekedése mellett - 10,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bruttó nominális átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 17,0 százalékkal, a reálkereset - 4,4 százalékos fogyasztóiár-index növekedés mellett - 12,1 százalékkal emelkedett egy év alatt. Tavaly január-októberben a bruttó nominális átlagkereset 18,4 százalékkal, a nettó átlagkereset 19,1 százalékkal, a reálkereset - 5,4 százalékos infláció mellett - 13,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.A versenyszférát 8,9, a költségvetést 20,6 százalékos keresetemelkedés jellemezte. A KSH jelentése szerint január-októberben a versenyszférában egyenletesen, havonta 7-10 százalék között nőttek a bruttó keresetek, a költségvetési intézményeknél pedig az év első nyolc hónapjára jellemző 20 százalék fölötti növekedés az utolsó két hónapban 5 százalék körülire mérséklődött. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gombapincében termesztett kannabiszt

Gombapincében termesztett kannabiszt

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál