Tetszett a cikk?

A bankszektor összesített, adózás előtti eredménye az idei első háromnegyed évben 53,6 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest - ismertette Szepesi György, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főosztályvezetője csütörtökön.

Az adózás előtti eredmény 67 milliárd forinttal nőtt egy év alatt, elérte a 192 milliárd forintot. A szektor jövedelmezősége a harmadik negyedévben tovább javult, a tőkejövedelmezőség 25,76 százalékot ért el.Szepesi hangsúlyozta, hogy a negyedik negyedévben az állampapírok csökkenő árfolyama miatt a bankok várhatóan jelentősebb nem realizált árfolyamveszteséget könyvelnek el, így nyereségük ebben az időszakban nem nő olyan intenzíven, mint korábban.A bankszektor mérlegfőösszege szeptember végén elérte a 11.884 milliárd forintot, ami 16,6 százalékkal magasabb a tavalyi év véginél. Az első kilenc hónapban mintegy 1.700 milliárd forint volt a mérlegfőösszeg-növekmény, az új forrásbevonás döntő részét a hitelezés, különösen a lakáshitelezés felfuttatására fordították a hitelintézetek. A hitelek jóval nagyobb ütemben nőttek, mint a betétek, ezért a betét/hitel mutató a tavaly év végi 109,2 százalékról 90,2 százalékra csökkent.Szepesi ismertette, hogy a lakossági hitelezés dinamikája a harmadik negyedévben sem tört meg, a fokozott hitelkeresletet a támogatások további szigorításától való félelem tartotta fenn és jelentős volt a folyószámla-hitelezés, valamint a fogyasztási célú hitelezés is. Mindez azonban nem okozta a portfólió minőségének romlását - tette hozzá a főosztályvezető.A lakáshitelek kilenc hónap alatt 74,6 százalékkal 520,2 milliárd forintra növekedtek. A háztartások hiteligénye meghaladta a vállalkozások 573 milliárd forintos hitelállomány-növekedését. A háztartások nettó betételhelyező pozíciója jelentősen, a 2002 végi 2.185 forintról 1.754 milliárd forintra csökkent. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Egy sofőr képes volt az M3 metrópótló előtt büntetőfékezni – videó

Egy sofőr képes volt az M3 metrópótló előtt büntetőfékezni – videó

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos