Tetszett a cikk?

Óriási botrány közepette csődbe ment a Parmalat, Olaszország élelmiszeripari óriása. Székesfehérvári leányvállalata emiatt rövidesen eladósorba kerülhet.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ugyan ígéretet tett megmentésére, Olaszország nyolcadik legnagyobb vállalata hétfőn mégis csődeljárást kezdeményezett maga ellen. Három napja ugyanis kiderült, hogy 5 milliárd dolláros lyuk van az élelmiszeripari óriás mérlegében; ezzel sikerült a Parmalatnak első helyre kerülnie Európa vállalatbotrányainak listáján.

A Bank of America előzőleg bejelentette, hogy a cég Kajmán-szigeti vállalata hamis üzleti adatokkal áltatta a hitelezőket. A vállalat jelenlegi adóssága csaknem 12 milliárd dollár. A Parmalat 36 ezer alkalmazottat foglalkoztat 146 országban (Magyarországon hétszázat), most ezek a munkahelyek is veszélybe kerültek.

A botrány következtében az olasz élelmiszeripari óriás székesfehérvári leányvállalata is eladósorba kerülhet - állítja egy magyarországi tejipari szakértő. Székesfehérváron évente 80-90 millió liter tejet dolgoznak fel; ezzel 6-7 százalékos piaci részesedést és becslések szerint 15-20 milliárd forint éves árbevételt mondhat magáénak a magyar piac hatodik legnagyobb tejipari cége.

Ami a magyar tejpiacot általában illeti, a tejipari vállalatok többsége likviditási gondok elé néz az év vége előtt, tejfeleslegüket ugyanis exportálni kénytelenek. Mivel azonban az agrártárca idén 6,5 milliárd forint exporttámogatást nem fizetett ki a tejipari cégeknek, a tejipart ismerő szakértők szerint néhány nagyobb cég 2003-ban több százmillió forintos veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni. Feltételezhető, hogy a Parmalat sem lesz nyereséges.

Ha az anyavállalatnak pénzre lesz szüksége, logikus lépés lenne megválni a magyarországi leányvállalattól - véli egy tejipari vezető, aki szerint valószínűleg vevő is lesz majd a cégre. A várható árbevételt azonban csökkentheti, hogy a jövő év nem ideális időpont a cégeladásra. Az uniós csatlakozás előtt ugyanis nagy a bizonytalanság afelől, mekkora jövedelemkiesést hoz majd az olcsó importtej árletörő hatása. Különösen igaz ez a tartós tejek piacára, amelyről a Parmalat jövedelmének döntő többsége származik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cáfolja a BKIK Karácsonyt, nem mondtak nemet Parragh javaslatára

Cáfolja a BKIK Karácsonyt, nem mondtak nemet Parragh javaslatára

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"