Tetszett a cikk?

Az ópiumkereskedelem bevételei jelentik az afgán gazdaság termelt javainak közel felét - derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentéséből.

Az ópiumszektornak alapvető hatása van a gazdaságra és a bruttó hazai termék (GDP) közel felét teszi ki - állapította meg az IMF jelentése, amely 12 év után először elemzi az afganisztáni gazdaság állapotát. Az ENSZ szerint Afganisztánban 2002-ben 3400 tonna ópiumot termeltek, míg idén 3600 tonnát.A nemzetközi pénzügyi szervezet aggodalmának adott hangot az afgán mák- és ópiumtermesztés térnövekedése miatt, amely értékelése szerint súlyos kockázatokat - az erőszak és a korrupció terjedését - rejt magában. Az IMF felszólította az afgán kormányzatot, hogy nemzetközi segélyeket is felhasználva tegyen meg mindent a termőterületek felszámolására és nyújtson alternatív megélhetést az ópiumtermesztésből élő gazdák számára.Afganisztán továbbra is a világ elsőszámú ópiumszállítója, a világ összes ópiumtermésének közel 70 százaléka származik afgán területről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon fontos funkció került a Waze-be

Nagyon fontos funkció került a Waze-be

Őrizetbe vették, majd hirtelen meghalt egy fehérorosz tüntető

Őrizetbe vették, majd hirtelen meghalt egy fehérorosz tüntető

Szükségállapotot vezettek be Bejrútban, az FBI is részt vesz a nyomozásban

Szükségállapotot vezettek be Bejrútban, az FBI is részt vesz a nyomozásban