Tetszett a cikk?

Az osztrák szövetkezeti bank 2005-ben bécsi és közép-európai tőzsdei kibocsátás révén tervez tőkét bevonni: közép-európai leányvállalatait tömörítő társaságát vinné tőzsdére.

A Raiffeisen International Bank Holding tőzsdére vitelekor ésszerű lenne, ha a bécsi tőzsde mellett más közép-európai börzén is jegyeznék a Raiffeisen papírokat – mondta a hvg.hu-nak Michael Palzer, a Raiffeisen Zentral Bank szóvivője. A Raiffeisen esetében a varsói, a prágai vagy a budapesti értéktőzsde tűnik ésszerű választásnak. (Az Erste Bank jelentős cseh, a BACA számottevő lengyel leánybankkal rendelkezik, valószínűleg éppen ezért az Erstét a prágai, a BACA-t a varsói tőzsdére is bevezették.)A Raiffeisen Bank felügyelőbizottsága által már jóváhagyott terv szerint a bank részvényeinek maximum 49 százalékától válna meg és 500 és 600 millió euró tőkebevonást tervez a további közép-európai expanzió finanszírozására. A Raiffeisen Bank tavaly Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában terjeszkedett, idén az év elején megvásárolta a belorusz Priorbank többségét, nemrég pedig éppen az OTP-t legyőzve szerezte meg az Albán Takarékbankot.Az osztrák anyabank már 2001. óta tárgyalásokat folytatott különböző pénzintézetekkel, hogy azok kisebbségi tulajdonosként finanszírozzák a terjeszkedést. A Credit Agricole-lal, a Rabobank-kal és a DZ Bank-kal folyó tárgyalások azonban akkoriban a partnerbankokat érintő nemzetközi veszteségek – argentin válság, szeptember 11-i terrortámadás - miatt elakadtak. A tárgyalások azóta más partnerbankokkal újrakezdődtek és kisebbségi részesedések eladásáról már a jövő hónapban döntés születhet, többségi tulajdon azonban a jelenlegi anyabank a Raiffeisen Zentral Bank kezében marad – mondta Palzer. A pénzintézetnek 14 leánybankja van 843 fiókkal és 20,000 alkalmazottal. A Raiffeisen bankcsoport idén várható 317 millió eurós adózás előtti eredménye 31 százalékkal haladja meg a tavalyit és nyereségének jelentős részét közép-kelet európai leánybankjainak köszönheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rétvári szerint beérett a chipsadó és a mindennapos testnevelés

Rétvári szerint beérett a chipsadó és a mindennapos testnevelés

Egymásnak esett a Wizz Air és az utazási irodák szövetsége

Egymásnak esett a Wizz Air és az utazási irodák szövetsége

Meghibásodás miatt leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

Meghibásodás miatt leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja