Tetszett a cikk?

Az OPEC legközelebbi döntése - a második negyedévre várt túlkínálat és a dollár leértékelődése miatt - várhatóan inkább további kvótacsökkentés lesz.

Az OPEC nem növeli hivatalosan a termelését, annak ellenére, hogy múlt szerdán az OPEC-olajok átlagára huszadik munkanapja haladta meg a hordónként 28 dollárt - mondta az OPEC egy meg nem nevezett szóvivője hétfőn.Egyelőre tartják magukat azok az előrejelzések, hogy az OPEC legközelebbi döntése, a szervezet február eleji miniszteri értekezletén, inkább további kvótacsökkentés lesz, tekintettel a második negyedévre várt túlkínálatra és a dollár leértékelődésére.A 2000 végén bevezetett ármechanizmus szerint az OPEC tizenegy kvótakötelezett tagja elvileg külön értekezlet nélkül, telefonos egyeztetéssel napi 500 ezer hordóval növelheti a termelést akkor, ha az átlagár húsz munkanapon át meghaladja a hordónként 22-28 dolláros célsávot, és ugyanennyivel csökkentheti a termelést, ha az ár tíz munkanapon át folyamatosan elmarad a célsávtól.A katari olajminiszter, Abdullah bin Hamad al-Attija azonban már a múlt héten elmagyarázta, hogy az ármechanizmus ugyan érvényben van, ám az normális piaci körülményekre vonatkozik, a mostani magas árakat azonban - mint mondta - "abnormális" spekuláció okozza. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megdőlt Romániában a napi halálozások rekordja

Megdőlt Romániában a napi halálozások rekordja

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt