Tetszett a cikk?

Az államháztartás 2003. évi hiánya 1.054,3 milliárd forint, a GDP 5,6 százaléka - közölte szerdán a Pénzügyminisztérium (PM). Londoni elemzők "kételyeket ébresztő", "egészségtelen" folyamatnak nevezik a hiány ilyen mértékű növekedését.

A pénzügyi tárca vezetői korábban azt közölték, hogy az éves államháztartási hiány 974,2 milliárd forint lesz, a GDP 5,2 százaléka, az eredetileg tervezett 832 milliárd forinttal (4,5 százalék) szemben.Decemberben az államháztartásban a vártnál kisebb, 76,6 milliárd forintos többlet keletkezett. A költségvetés hiánnyal zárt az év utolsó hónapjában, a deficit 26,6 milliárd forint volt, a tb-alapoknál 113 milliárd forintos többlet alakult ki, az elkülönített állami pénzalapok hiánya 9,8 milliárd forint volt. A központi költségvetés éves hiánya 727,9 milliárd forint lett, szemben a PM által várt 642 milliárd forinttal. A tb-alapok éves hiánya 345,2 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 18,8 milliárd forintos aktívummal zárt. November végén a központi költségvetési deficit 701,3 milliárd forintot, az államháztartási hiány az önkormányzatok nélkül pedig 1.130,9 milliárd forintot tett ki.Az államháztartás 2003. évi évi bevételei az előirányzat szerinti 7.567,4 milliárd forinttal szemben 7.717,6 milliárd forintot értek el. A kiadások a 8.399,5 milliárd forintos előirányzathoz képest 8.771,9 milliárd forintot tettek ki. Az államháztartás bevételei december végéig az előirányzat 102 százalékára, kiadásai 104,4 százalékára teljesültek.Ralph Sueppel, a Merrill Lynch befektetési ház londoni irodájának feltörekvő piaci konzultánsa szerdán azt mondta: önmagában "egészségtelen folyamat", hogy a pénzügyminisztérium mind nagyobb hiányt jósol. Sueppel szerint az idei tervezetben is torzítások találhatók, ez pedig aláássa a kormány hitelességét és piaci megrázkódtatásoknak teszi ki az országot. Adam Slater, a Crédit Agricole Indosuez befektetési csoport londoni irodájának térségi stratégája szerint az idei év végén a 2003 végére kitűzött 4,5 százalékos cél elérése már jó teljesítmény lenne, de reálisan 2004-ben is inkább 5,0 százalék körüli év végi hiánnyal kell számolni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel 7 millió autót érintő visszahívást rendel el a General Motors

Közel 7 millió autót érintő visszahívást rendel el a General Motors

Pécsi önkormányzat: Egyszerű trükkel több tízmillió közpénzt nyúltak le a POSZT szervezői

Pécsi önkormányzat: Egyszerű trükkel több tízmillió közpénzt nyúltak le a POSZT szervezői

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól