Tetszett a cikk?

Állami kölcsönből terjeszkedhet a privatizáció előtt álló legnagyobb hazai baromfifeldolgozó, a Bábolna Rt. A hazai viszonylatban óriásnak számító cég azonban így is kicsi a nemzetközi piacon, az újabb állami segítségnyújtás pedig a magánkézben lévő versenytársak dühét váltotta ki.

Egyelőre egy évre veszi bérbe az állami tulajdonban lévő Bábolna a csőd elől menekülő Hajdú-Bét Rt. debreceni baromfifeldolgozó üzemét – derül ki abból a szerződésből, amelyet a két cég kedden írt alá. A Bábolna megtartja az üzem több mint 400 dolgozóját, sőt a létszám 650 fölé is nőhet a termelés tervezett felfuttatása után. A húskészítményeket, panírozott és továbbfeldolgozott kacsa- és libatermékeket előállító debreceni üzem a Bábolna békéscsabai és kecskeméti termelőegységeinek kínálatát egészíti ki. Bár hírek szerint a Bábolna szemet vetett a Hajdú-Bét kisvárdai csirkeüzemére is, a társaság a hvg.hu-hoz eljuttatott információi alapján nem folytatnak további tárgyalásokat a Bábolnával.

A kedden bejelentett megegyezéssel a Bábolna mindenesetre mentőövet dobott a debreceni cégnek: a Wallis Befektetési Rt. 83 százalékos tulajdonában álló, egykor a piac közel egyötödét magáénak tudó társaság a bérbeadással biztosítani tudja bevételei egy részének fennmaradását és elkerülheti a teljes csődöt. A Hajdú-Bét ellen ugyanis tavaly év végén felszámolást kezdeményeztek, miután a baromfipiac évek óta tartó válsága miatt hatalmas adósságokat halmozott fel beszállítóival és termelőivel szemben. A nehézségek ellenére egyelőre nem folynak tárgyalások a Hajdú-Bét teljes eladásáról - tájékoztatta a cég a hvg.hu-t.

Nem tudni, hogy a Bábolna mennyit fizet a Hajdú-Bétnek, de a terjeszkedés költségeit valószínűleg abból a 2,9 milliárd forintos tulajdonosi kölcsönből fedezi, amelyet hírek szerint az Állami Privatizációs- és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. hagyott jóvá számára december végén. A beszámolók szerint a hitel folyósítására még a kormánynak is rá kell bólintania, de az állami segítségnyújtás már most erősen felborzolta a Bábolna magántulajdonban lévő versenytársainak idegeit.

„A Bábolna az adófizetők pénzéből kapott újra több milliárdot, ami tovább növelte az állam szerepvállalását a piacon és várhatóan rontja a magántulajdonban lévő cégek esélyeit” – fakadt ki a hvg.hu-nak Magyar József, a szentesi központú, 1400 alkalmazottat foglalkoztató, és tavaly 21 milliárd forintos forgalmat produkáló Hungerit Rt. vezérigazgatója. „Ez a helyzet tarthatatlan, hiszen a Bábolna jobb feltételekkel tud működni az egyébként szűkülő piacon” – tette hozzá Magyar.

A Hajdú-Béttel kötött szerződés csak olaj volt a tűzre, hiszen a Hungerit a piac szereplőit képviselő Baromfi Terméktanács több tagjával együtt már november végén is tiltakozott az ellen, hogy szerintük a legnagyobb feldolgozóként működő Bábolna "állami segítséggel" törje le az árakat. A legnagyobbak közé tartozó Bábolna több mint 20 milliárd forint értékű állami segítséget kapott az utóbbi években, miközben Magyar szerint a hazai baromfipiac többi szereplőjét is erősen sújtja a folyamatos európai túltermelés, a német keresletcsökkenés és a tavaly májusi kínai csirkevész nyomán kialakult válság. „Furcsa, hogy a kormány milliárdokkal támogat egyetlen céget, miközben a költségvetés kiadásainak csökkentését tervezi” – mondta Magyar.

„A Bábolna nem támogatást kapott, hanem tulajdonosi kölcsönt, amit ahogy eddig vissza is fog fizetni" - mondta a hvg.hu-nak Marczali Gábor, a társaság vezérigazgatója. Marczali szerint a versenytársak ellenérzései részben annak is köszönhetőek, hogy egy megerősödött Bábolnával találták magukat szembe a piacon. A vezérigazgató szerint tavaly 5 milliárd forintos eredményjavulással 2,8 milliárd forintra csökkent a Bábolna vesztesége. Idén már profitot is fog termelni a cégcsoport – tette hozzá Marczali.

A javuló eredmények és az újabb állami segítség várhatóan segíteni fogja a Bábolna régóta tervezett privatizációját, amely többi baromficég véleménye szerint véget vethetne az állam aránytalan részvételének a baromfipiacon. Az ÁPV honlapja szerint a cégcsoportot még idén el kívánja adni a kormány, de a lehetséges tranzakció időzítéséről és feltételeiről még nem tudni további részleteket. A rossz piaci kilátásokon kívül azonban főképp a Bábolna nemzetközi mércével is kicsi és arányaiban gazdaságtalan mérete lehet a magánosítás akadálya. Már ha a magas adósságállomány önmagában nem riasztja el a külföldi és hazai érdeklődőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Óriási a forgalom a nemzetközi kikötőkben, ez pedig nagyon jó jel a világgazdaságnak

Óriási a forgalom a nemzetközi kikötőkben, ez pedig nagyon jó jel a világgazdaságnak

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint