Tetszett a cikk?

Zaklatott nap és nagy kilengések után pénteken délután 267,90 forinton állt az euró jegyzése, alig gyengébben, mint a csütörtöki 266,00 forintos záró árfolyam.

Napközben erős forgalom mellett ideges kereskedés folyt piacon, amelyen széles kilengések közepette 270,25 forint fölé is benézett az euró. Az év első hetében 259 és 270 forintos pályát járt be az európai valuta, ami önmagában is jelzi a pánikhangulatot – nyilatkozták kereskedők az MTI-nek. Akik szerint mindaddig nem áll helyre a piac egyensúlya, amíg meggyőző jelek nem érkeznek az állami költekezés megállításáról.A forint gyengülését csütörtökön este egy Londonban kötött nagy forinteladás indította meg, az esést azután fokozták a szereplők egy részénél automatikusan életbelépő veszteségcsökkentő (stop loss) forinteladások is. A külföldi bankok vásárolták az eurót, a magyarországi bankok pedig a hazai exportőr vállalatok megbízásai alapján forintot vettek.Eladtak forintot olyan szereplők is, amelyek tavaly év végén a 2004 elejére jósolt jegybanki alapkamat csökkentés reményében vásároltak magyar államkötvényt, ám mostanra belátták, csalódni fognak. Kedvező jel viszont, hogy a végső befektetők nem adtak el jelentős tételeket – mondta a hvg.hu-nak Barcza György, az ING Bank elemzője.A forintpiacon a kamatok újra irreális magasságokba szöktek. A hathónapos kamat 14,0 százalék volt dél körül, majd délután ennél mintegy 50 bázisponttal csökkent.Az állampapírok hozama is magasba szökött a másodlagos piacon. A rövid lejáratok hozamai 40-70 bázisponttal, a középlejáratoké 80 bázisponttal, a hosszú lejáratoké pedig 40-60 bázisponttal emelkedett az előző napi referenciahozamokhoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: Adatszolgáltatási torlódás miatt lett annyi új fertőzött

Müller: Adatszolgáltatási torlódás miatt lett annyi új fertőzött

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak