A jelek szerint a 2004. évi költségvetési szigort és alig emelkedő reálkeresetek hírét a lakosság már a nyáron tudomásul vette - áll a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb felmérésében.

Az összeállítás szerint nem változott a várakozások alakulásának trendje - az üzleti bizalmi index fél éve, némi hullámzással tarkítva emelkedik, a fogyasztói bizalmi index augusztus óta stagnál. A GKI konjunktúra index decemberben, a novemberivel megegyezően mínusz 12 ponton állt, a fogyasztói bizalmi index egy hónap alatt 0,1 ponttal mínusz 31,1 pontra csökkent, az üzleti bizalmi index mínusz 5,3 pont maradt.A kutatók érdekesnek tartják, hogy a nem sokkal a felmérés előtt bekövetkezett forintgyengülés, majd kamatemelés nem hatott a várakozásokra, illetve ezt más tényezők ellensúlyozták. Ugyanakkor az ország gazdasági helyzetéről alkotott vélemény a vállalatoknál sokkal, a lakosságnál némileg rosszabb lett.Különösen kedvező az elemzők szerint, hogy tovább emelkedett, sőt 2001 áprilisa óta először a pozitív tartományba került az ipari bizalmi index értéke. Javult az ipari cégek elmúlt és következő negyedévi termelési szintről, rendelésállományról alkotott véleménye, javultak a foglalkoztatási várakozások.A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket decemberben a novemberinél valamivel rosszabbnak látták, de a következő 12 hónapban enyhe javulást vártak. Decemberben az előző havinál valamivel magasabb ütemű áremelkedést érzékeltek. A következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik ugyancsak emelkedtek. Ezzel szemben a munkanélküliség további enyhe csökkenésére számítottak.A lakosság vásárlási kedve minimálisan csökkent az előző havihoz képest, a következő 12 hónapra azonban nem változott. Csökkent viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

A kopaszodás vagy a csuklóméretem miatt nem kellek a nőknek?

A kopaszodás vagy a csuklóméretem miatt nem kellek a nőknek?

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak

Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum