A magas jegybanki kamatot csökkenteni kell, és a tervezett 120 milliárd forintos állami kiadáscsökkentés nem érintheti az alapvető költségvetés-politikai célokat – mondta a leendő pénzügyminiszter tegnapi és mai tévényilatkozatában.

Nem kerülnek veszélybe az elmúlt évben végrehajtott jóléti fordulat eredményei, s lesz elegendő pénz az európai uniós támogatások társfinanszírozásához; a kiadáscsökkentés nem fog kiterjedni olyan területekre, mint a Vásárhelyi-terv, az autópálya-építés - nyilatkozta Draskovics Tibor kedd este az MTV Este c. műsorában. És hozzátette: a takarékosság fő területe az állami költekezés lesz. A kijelölt pénzügyminiszter elmondta: az olcsóbb állam megteremtése érdekében felül fogják vizsgálni az egyes célelőirányzatokat, a különböző költségvetési intézményeket, indokoltak-e azok a tevékenységek, amelyeket végeznek, szükséges-e olyan nagyságú létszám, vagy olcsóbban is meg lehet oldani a feladatokat. A Pénzügyminisztériumban takarékossági telefonvonalat létesítenek, ahol várják a javaslatokat a kívülállóktól is.Draskovics Tibor szerint a szocialista párt elnöksége egyértelműen támogatja elképzeléseit, így értesült az elnökség több képviselőjétől, illetve a párt frakciójának vezetőitől. Szorosabb lesz az együttműködés a Pénzügyminisztérium és az MSZP szakemberei között, a tárca és a szocialista frakció munkacsoportot hoz létre, hogy együtt találják ki a költségcsökkentés módozatait, határozzák meg a takarékosság területeit.

Összehangoltabb, konzisztens gazdaságpolitikára van szükség, s ennek a központja a gazdasági kabinet lesz, amelyet a pénzügyminiszter vezet - mondta a pénzügyi tárca várományosa ma reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című adásában. Hangsúlyozta: az elmúlt másfél esztendőben a gazdaságpolitikában alapvető irányváltás történt, amelynek már az eredményei mutatkoznak a gyors ipari termelés-, export-, beruházás-növekedésben. Bővül a foglalkoztatás is, ami szintén kívánatos folyamat.Ugyanakkor a végrehajtott jóléti fordulat eredményeként számottevő egyensúlyhiány állt elő. Az elmúlt két év alatt a bérek vásárlóértéke mintegy egynegyedével, a nyugdíjaké 18 százalékkal nőtt. Ezeket az eredményeket meg kell őrizni, ám óriási terhet jelentenek a gazdaságra.A kijelölt pénzügyminiszter beszélt arról, hogy a jegybankkal jól lehet és kell együttműködni. Személyes kapcsolata Járai Zsigmonddal megfelelő. A jelenlegi kamatok magasak, a múlt év novemberi 300 bázispontos kamatemelés az ez évi költségvetés kiadásait mintegy 100 milliárd forinttal növeli. A magas kamatok nemcsak a költségvetésre, hanem a vállalkozásokra is kedvezőtlenül hatnak. Draskovics Tibor reméli, hogy a kamatok fokozatosan csökkenhetnek. A forinttal kapcsolatban Draskovics Tibor hangsúlyozta: a korábbi gyakorlattal szakítva a jövőben nem határoznak meg kívánatos árfolyamszintet vagy árfolyamsávot. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL