Az euróval szemben rekordmélységben nyitott a lengyel zloty, válaszul azokra az aggodalmakra, hogy megfeneklenek a kormány megtakarítási tervei. A szlovák korona erősödött, míg a cseh árfolyama nem változott.

A zloty csekély forgalomban csaknem egy százalékkal gyengült az euróval és a dollárral szemben, miután a lengyel gazdasági miniszter bejelentette, hogy a nyugdíjrendszert érintő költségcsökkentési intézkedéseket ebben az esztendőben nem vezetik be. A zloty/euró szerda délelőtt 4,7544 volt a kedd délutáni 4,7109 után, a zloty/dollár 3,7330-ra módosult 3,6920-ról.Nem sokat változott a cseh korona árfolyama; a kezdeti gyengülés után hamar visszatért a keddi szintjére. A kereskedők szerint a hosszabb távú fő irányzat továbbra is a gyengülés a közelmúlt rekordjai után, amelyeket a dollár zuhanása okozott, mert a cseh és az euróövezeti alapkamat azonossága nem ösztönzi a vevőket. Jelenleg mind az eladói, mind pedig a vevői oldalon van érdeklődés: a cseh exportőrök eurót adnak el, a külföldi befektetők ugyanakkor inkább veszik az eurót, mert portfoliójukban növelik a magasabb hozamú közép-európai devizák, főként a szlovák korona arányát. A Cseh Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja, Jan Frait szerdán úgy nyilatkozott, hogy a korona árfolyama éppen megfelelő. A korona/euró szerda délelőtti átváltása 32,575 volt, a következő támogatási szint az elemzők szerint 32,700-nál van, de ennek tesztelése egyelőre nem időszerű, a piac jelenleg 32,600 körül jól kiegyensúlyozottnak tűnik.A szlovák korona erősödött szerda délelőtt. A pozsonyi kereskedők szerint javuló irányzata tovább folytatódhat, újabb rekord felé törhet, mert a jegybanktól legföljebb szóbeli beavatkozásra lehet számítani. Kedden a 40,540-es csúcsot ért el a szlovák korona az euróval szemben. A pénzügyminiszter tekintettel a jó makrogazdasági adatokra természetesnek nevezte a korona erősödését. A szlovák korona/euró árfolyam szerda délelőtt 40,555/615 volt.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Ingyen megkaphatná a tízmilliós injekciót az izomsorvadásos kislány, de a NEAK visszadobta a kérelmet

Ingyen megkaphatná a tízmilliós injekciót az izomsorvadásos kislány, de a NEAK visszadobta a kérelmet

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI