A folyó fizetési mérleg hiánya az év első 11 hónapjában 70 százalékkal több volt, mint 2002. ugyanezen időszakában. Derű a borúra, hogy novemberben a hiány kevesebb, az export bővülése pedig több lett a várakozásoknál.

Az MNB legújabb jelentése szerint a fizetési mérleg folyó tételein novemberben 200 millió euró hiány mutatkozott. Ez lényegesen kedvezőbb, mint az elemzők által korábban várt 377 milliós deficit. A novemberben kezdődött javulás a tavalyi év egészének 4,5-4,6 milliárd euróra becsült fizetési mérleg hiányán már nem sokat javít, de az elemzők kedvező fordulatot vélnek felfedezni a reálgazdasági folyamatokban. Ha az egyes havi adatokat nézzük, akkor a múlt év azonos időszakát 100-nak véve, szeptemberben az export üteme 108,3 százalék, míg az import 112,8 százalék volt. Októberben az export 104,8 százalékos, az import pedig 104,5 százalékos ütemet produkált. A novemberi fordulatot jelzi, hogy az export 108,9 százalékos növekedése gyorsabb volt az import 108,5 százalékos bővülésénél - nyilatkozta az MTI-nek Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. főmunkatársa.

Miközben 2003-ban a külkereskedelmi hiány elérte az 1 milliárd eurót, 30 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a hónapokra bontott adatok itt is némi optimizmusra adnak okot. Mint Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a hvg.hu-nak kifejtette, novemberben az árubehozatal 109 millió euróval haladta meg a kivitelt, de októberben a hiány még 368 millió euróra rúgott. A magyar export - a nyugat-európai és a tengeren túli gazdaságok fellendülésének köszönhetően - hónapok óta nő. Igaz, az import is dinamikusan bővül, de a lakosság fogyasztásának növekedése mellett beindult a beruházási javak behozatala is, ami a termelés felfutásának előjele. A turizmus bevétele ugyanakkor némileg, 400 millió euróval visszaesett; de még így is 1, 16 milliárd euróval járult hozzá a hiány csökkentéséhez.

Idén először Magyarország nettó tőkeexportőr lett. Az év első 11 hónapjában 1,025 milliárd euró működő tőke áramlott be Magyarországra, míg a tőkeexport 1,250 milliárd eurót tett ki. A magyarok külföldi tőkebefektetéseinek zömét néhány nagy cégfelvásárlás, - az OTP, a MOL és a Richter külföldi akvizíciói - jelentették. (A Postabank eladásából származó bevétel csak a decemberi adatokban jelenik majd meg.) A tőkekiáramlás az államadósság finanszírozása szempontjából gondot okoz, de pozitív jelenség, hogy tőkeerős magyar vállalatok regionális multi szerepre törnek.

A külföldi befektetők novemberben 114 millió eurónyi forrást vontak ki Magyarországról, vagyis részvényeket adtak el, méghozzá csaknem egyharmadát annak a 300 milliónyi befektetésnek, amely idén áramlott be az országba.

Ami a makroadatokat általában illeti, 2003-ról nem sok jót lehet elmondani. Az igen erőteljes reálkereset-növekedés leginkább a fogyasztásban csapódott le. Az import jelentősen emelkedett, de az év jelentős részében különösen a tartós fogyasztási cikkek, például a személygépkocsik behozatala volt kiugróan magas. A nagyarányú költekezést pedig a külföld finanszírozta. Ideje trendet váltani - állítják az elemzők.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén