A folyó fizetési mérleg hiánya 200 millió euró volt 2003 novemberében, az első tizenegy hónapban 4,147 milliárd eurót tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán.

Az elemzők 360-370 millió euróra várták a novemberi folyó deficitet. A végleges adatok szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2002 novemberében 309 millió euró volt, az első tizenegy hónapban a deficit 2,134 milliárd eurót tett ki. A folyó fizetési mérleg hiánya 2003 októberében 469 millió euró volt, az első tíz hónapban 4,014 milliárd eurót tett ki.A jegybank szerint a folyóhiány alakulásában elsősorban az játszott szerepet, hogy a reálgazdasági tranzakciók egyenlege javult, mind az áruk, mind pedig a szolgáltatások forgalma kedvezőbb képet mutat, mint az előző hónapban. A jövedelem- és a transzfermérleg szintén kedvezőbb az előző havi adatokhoz képest.Az áruforgalom egyenlege 2003 novemberében 109 millió euró deficittel zárt, szemben az októberi 368 millió euró hiánnyal. Így 2003. január elejétől november végéig az áruforgalmi mérleg egyenlege 3,026 milliárd euró deficitet mutatott. Tavaly októberben az áruforgalmi hiány 368 millió euró volt. Az előző évi, 2002-es adatok szerint az akkori első tizenegy havi áruforgalmi deficit 1,684 milliárd eurót tett ki, 2002 novemberében a hiány 115 millió euró volt.A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege 2003 novemberében 112 millió euró hiánnyal zárt, tavaly az első tizenegy hónapban 1,603 milliárd euró volt a hiány. Tavaly októberben a szolgáltatások és jövedelmek deficitje 132 millió eurót ért el. Ezzel szemben 2002 novemberében a szolgáltatások és jövedelmek 222 millió euró deficitet mutattak, 2002. első tizenegy hónapjában 886 millió euró volt a hiány.A viszonzatlan folyó átutalások egyenlege tavaly novemberben 21 millió euró többlettel zárt, így az első tizenegy hónap többlete 482 millió eurót tett ki. A tavaly októberi szufficit a viszonzatlan folyó átutalásoknál 31 millió eurót mutatott. Ezzel szemben 2002 novemberében a viszonzatlan folyó átutalások 28 millió euró többlettel zártak, az akkori első tizenegy havi szufficit 437 millió euró volt.Az elmúlt év novemberében a nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege 86 millió euró forráskiáramlást mutatott, ami lényegében a tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió-befektetések 114 millió euróra rúgó nettó forráskiáramlása miatt következett be. Az elmúlt év első tizenegy hónapjában a nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege ezzel együtt 70 millió euró forrásbeáramlást jelzett. Tavaly októberben a nettó adóssággeneráló finanszírozás még 576 millió euró nettó forráskiáramlással zárt.Az előző évben, 2002 novemberében a nem adóssággeneráló tőkemozgások egyenlege 8 millió euró hiányt jelzett, 2002 január elejétől november végéig az egyenleg 830 millió euró forrásbeáramlást mutatott.A tavalyi novemberi adatokban közrejátszott az, hogy a pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések értéke 29 millió euró volt, ami a magyar befektetők 15 millió euró külföldre irányuló befektetései, illetve a külföldi befeketetők 44 millió euró Magyarországra irányuló tőkebefektetésének eredményeként keletkezett. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Kúria: Kimondható, hogy Matolcsy ellopta a közpénzt

Kúria: Kimondható, hogy Matolcsy ellopta a közpénzt

Most Székesfehérváron tüntetnek a túlóratörvény ellen

Most Székesfehérváron tüntetnek a túlóratörvény ellen

Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Vágó István: „2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni”

Vágó István: „2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni”

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott