Egyelőre még nem tudni, kit választ közép-európai befektetéséhez a dél-koreai autógyártó konszern, de a szlovákok remélik, a munkaerő alacsonyabb költsége miatt ők lesznek a befutók. A Samsung viszont biztosan Szlovákiába telepíti spanyol és brit gyárát.

A dél-koreai Hyundai autógyár csúcsvezetése ma tárgyal Pozsonyban a körvonalazódó nagyberuházás részleteiről, Pavol Rusko gazdasági miniszter pedig február elején utazik Szöulba, hogy letegye az asztalra Szlovákia végső ajánlatát – írja a mai pozsonyi Új Szó. A lehetséges helyszín, Zsolna tovább emelte az ajánlatát, amikor tegnap az óriásvállalat vezetőivel ismertette: az eddigi kedvezmények, a felkínált ipari park mellett az autógyárnak angol tannyelvű óvodát, alapiskolát és középiskolát is biztosít, a beruházáshoz szükséges ingatlanok adókedvezményben részesülnek, két éven belül mintegy ezer lakást ajánl fel, emellett a tömegközlekedésre is rákapcsolják a gyár számára kiválasztott helyszínt.A Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara kidolgozta a potenciális alvállalkozók listáját, amelyek Zsolnától legfeljebb 200 km-nyi távolságra vannak. A jegyzék 280 hazai, 106 lengyel és 80 cseh, az autóiparba beszállítani képes céget tüntet fel. Az Új Szó nem tud arról. hogy magyar vállalatok is felkerültek volna a lajstromra.Elsőként a Szlovák Televízió híradója közölte: a Hyundai nagy valószínűséggel nem Lengyelországot hanem Szlovákiát választja közép-európai beruházása helyszínéül. A Reuters pedig meg nem nevezett koreai forrásokra hivatkozva jelentette: Szöulban megerősítették, Szlovákia kerül ki győztesen a nagyberuházásért folytatott küzdelemből. A Hyundai Motors berkeiből származó informátor közölte: „Úgy tűnik, a Hyundai már meghozta a döntést. A részleteket nem árulhatom el, azonban Szlovákiának versenyelőnye van a bérköltségek terén.”Ha a Hyundai Szlovákiát választja, akkor a 2005 első felében kezdődő, az ország történetének eddigi legnagyobb 1,5 milliárd dolláros beruházása 2008-tól évi 300 ezer gépkocsit gyártana. Nagy valószínűséggel a Kia Picanto modellről van szól. A beruházás közvetlenül 3500 munkahelyet, közvetve pedig további 6-7 ezer állást teremt.A Szlovákiát favorizáló nyilatkozatokat azonban mértéktartással kell kezelni. Nem kizárt, hogy az ázsiai óriáscég ezzel az információszivárogtatással szeretne nyomást gyakorolni a rivális Lengyelországra, hogy emelje a tétjét. Mint emlékezetes, korábban Csehország és Magyarország számított esélyesnek, mégis már az első fordulóban kiestek a Hyundai kegyeiből.A szintén dél-koreai Samsung elektrotechnikai óriás viszont már döntött; Spanyolországból és Nagy-Britanniából Szlovákiába költözteti át az audiovizuális termékek, továbbá számítógép-monitorok és a mikrohullámú sütők gyártását. Szang Heugn Sin, a Samsung Electronics Iberia elnöke szerint a térségben egyedül Szlovákia garantálta számukra a jövőbeni versenyképességet. A Galántán már tevékenykedő Samsung további mátyusföldi beruházása 40 millió euró értékű lesz – írja a pozsonyi Új Szó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghan Markle elárulta, mikorra várja a babát

Meghan Markle elárulta, mikorra várja a babát

Álomból valóság: sorozatgyártásba kerül a 775 lóerős villany-Audi

Álomból valóság: sorozatgyártásba kerül a 775 lóerős villany-Audi

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

Hamis parfümöket árverezhetett a NAV, feljelentést tett a károsult

Hamis parfümöket árverezhetett a NAV, feljelentést tett a károsult

21 nőt zaklatott egy magyar férfi Angliában

21 nőt zaklatott egy magyar férfi Angliában

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re