Felgyorsulhat az infláció a következő hónapokban. Az áremelkedés akár nyolc százalék fölé is benézhet, év végére azonban javulhat a helyzet.

Az áfa, a jövedéki adó és a hatósági árak emelése miatt januártól az infláció meglódul, már az első hónapban hét százalék közelébe juthat (a múlt év azonos időszakához képest). A csúcspontját valószínűleg április-májusban érheti el, amikor akár nyolc százalék fölé is benézhet - mondta a hvg.hu-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
A januári 12 havi infláció nő
A pesszimista forgatókönyv akkor valósul meg, ha a dollár erősödik és drágul a kőolaj, a forint pedig tovább gyengül. Ez utóbbi nem kizárt, az év első felében ugyanis előreláthatólag kedvezőtlen makro adatok kerülnek majd napvilágra. A költségvetési politika kiigazítása csak a második félévben kezdi majd éreztetni hatását - vélekedik Török. A második félévben az áremelkedés visszatérhet a hat százalék körüli szintre, és ennyi lesz az éves infláció várhatóan értéke is.Az MTI külföldi elemzőket idéz, akik szintén jelentős pénzromlással számolnak: a becslések 7,6 és 8 százalék között szóródnak.Jövőre megszűnnek az adóemelésből adódó egyszeri inflációgerjesztő hatások, ezért az áremelkedés üteme csökkenhet, ám az inflációs várakozásokat a piaci szereplők valószínűleg bekalkulálják az árakba illetve bérekbe. A jegybank 2005 végére kitűzött 4 százalékos inflációs célja mindamellett nem tűnik irreálisnak, jósolja a Raiffeisen elemzője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Top 20-ban Szalayék a Dakaron

Top 20-ban Szalayék a Dakaron

Mi zajlik a Bermuda-háromszögben? Íme a legracionálisabb magyarázatok

Mi zajlik a Bermuda-háromszögben? Íme a legracionálisabb magyarázatok

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó