A Fitch Ratings leminősítene, ha az új pénzügyminiszternek sem sikerül enyhítenie a hiányon, a Moody’s bonyolultnak látja a helyzetet.

A Fitch Ratings hitelminősítő cég pénteki közleményében megerősítette Magyarország adósságának A mínusz besorolását. Az ország osztályzatát tavaly nyáron toldotta meg a Fitch a leminősítés lehetőségét jelző „negatív kilátással”, a magas ikerdeficit miatti aggályokra hivatkozva.A cég szerint a hiány finanszírozásának összetétele is kedvezőtlen. A nettó működőtőke beáramlása csökken, így az adósságot szinte kizárólag a „forró tőke”, a külföldi portfolió-befektetők finanszírozzák, akiknek "hangulata gyorsan tud változni, ahogy annak tanúi vagyunk" – mondta az MTI-nek Ed Parker, a Fitch Közép- és Kelet Európáért felelős igazgatója.A közszféra béremelései kedvezőtlenül érintették a versenyképességet, növekszik az infláció és a fogyasztás. A Fitch amiatt is aggódik, hogy mennyire egységes a magyar pénzügyi vezetés az ERM-II-hez (az egységes európai árfolyamrendszerhez) való csatlakozás időpontját illetően. A hitelminősítő cég továbbra is azzal számol, hogy Magyarország nem sokkal a májusi uniós csatlakozás után belép az ERM-II.-be is.A negatív kilátás július óta van érvényben, ami "nem olyan hosszú idő"; egy-egy kilátásmódosítás után általában két év alatt dől el az adott besorolás sorsa. Ha az új pénzügyminiszternek sem sikerül javítania a költségvetés helyzetén, az "nagyban megnövelné az esélyét egy rövid időn belüli lehetséges leminősítésnek" - fogalmazott a Fitch illetékes igazgatója.Jonathan Schiffer, a Moody’s térségünkkel foglalkozó New York-i igazgatója kevésbé borúlátó. Tisztában vagyunk azzal, hogy a költségvetés hiánya nagyobb, mint amire számítottunk és nehéz lesz a hiányt a megcélzott mértékre csökkenteni - mondta a hvg.hu-nak. Az ikerdeficit (a költségvetési és a folyó fizetési mérleg hiánya), az emelkedő infláció, valamint a költségvetési és a monetáris politika viszonya bonyolult helyzetet teremtett. A folyamatok az utóbbi három évben nem alakultak biztatóan, de a hitelminősítők - a portfolióbefektetőkkel ellentétben - hosszabb, három-öt éves távlatban szemlélik az ország fizetőképességét, ezért néhány kedvezőtlen adattól nem esnek kétségbe – mondta Schiffer.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

Hajlítható kijelzővel hozná vissza a Motorola minden idők egyik legkedveltebb telefonját

Hajlítható kijelzővel hozná vissza a Motorola minden idők egyik legkedveltebb telefonját

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

Nem árulja el a vásárhelyi önkormányzat, hogy melyik dolgozónak volt ezernél is több túlórája

Nem árulja el a vásárhelyi önkormányzat, hogy melyik dolgozónak volt ezernél is több túlórája