A kormányt a bizottságnak a Fidesz által összehívott hétfői rendkívüli ülésén Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára képviselte. Közben Medgyessy Péter miniszterelnök az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ) kért javaslatokat a kiadások csökkentésére.

A Fidesz-frakció által kezdeményezett rendkívüli ülésén az ellenzéki képviselőcsoport eredetileg Medgyessy Péter kormányfőt és László Csaba távozó pénzügyminisztert kívánta meghallgatni "a magyar gazdaságról szóló kiábrándító makrogazdasági adatokról, az ennek következtében bizonytalanná vált forintpiacról és az eurózónába való belépésre vonatkozó kormányzati bejelentésről". A miniszterelnök hivatali elfoglaltságára, a pénzügyminiszter a metrószerződés aláírásával kapcsolatos kötelezettségeire hivatkozva maradt távol az üléstől.Elsősorban a jelentős mértékű magyar tőkekivitel, a feldolgozóipari beruházások növekvő importigénye és a lakáshitelek jelentős bővülése miatt alakult a vártnál kedvezőtlenebbül a folyó fizetési mérleg egyenlege tavaly - mondta Veres János a hétfői ülésen. A növekvő exportnak köszönhetően javul a foglalkoztatottság, ugyanakkor a Monetáris Tanács tavaly évközi döntései jelentősen növelték az államadósság kamatterheit. "A decemberi 3 százalékpontos kamatemelés az idén várhatóan 100 milliárd forintos plusz kamatterhet jelent" - tette hozzá, de kedvezőnek nevezte, hogy a fizetési mérleg hiányából 2,3 milliárd euró köthető a gazdaság és az export növekvő bővüléséhez.Varga Mihály a bizottság fideszes elnöke hiányolta, hogy az államtitkár a gondok felsorolása mellett nem ismertette sem a kormány által választott terápiát, sem azt, hogy mire helyezi a hangsúlyt a kabinet az idén. Példátlan mértékűnek nevezte az államháztartás deficitjének a PM eredeti és módosított előrejelzését is meghaladó mértékét.A kormányfő hétfőn levélben kérte Kovács Árpádtól, az ÁSZ elnökétől, hogy a számvevőszék január végéig tájékoztassa kiadáscsökkentő javaslatairól Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminisztert, s az ÁSZ együttműködését kérte a kormány gazdaságpolitikai döntéseinek megalapozásához - közölte a Kormányszóvivői Iroda. A miniszterelnök tájékoztatta az ÁSZ elnökét arról, hogy a kormány saját hatáskörében összesen 155 milliárd forintos kiadáscsökkentő intézkedéseket tervez.Medgyessy Péter a számvevőszék javaslatait várja azt illetően, mely előirányzatoknál lenne leginkább indokolt zárolással, illetve csökkentéssel élni, mely költségvetési intézmények, célelőirányzatok lényeges átalakítása vagy megszüntetése lenne leginkább indokolt, illetve, hogy mely jogszabályok módosításával lehetne a kiadási szükségleteket érdemben mérsékelni.Az Állami Számvevőszék korábban már számos, a kiadások mérséklését eredményező javaslatot tett az ellenőrzések nyomán, és ezeket összegyűjtve, január 30-ig ad majd a kormányzati döntések kialakítását segítő javaslatokat - reagált az ÁSZ hétfőn délután a miniszterelnök kérésére. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket