A nagy költségvetési hiánnyal küzdő közép-európai országok kezdik belátni, hogy 2010-nél előbb nincs esélyük az eurócsatlakozásra. Surányi György, a jegybank volt elnöke is óv a túlzott sietségtől.

Magyarország, Lengyelország és Szlovákia célul tűzte ki ugyan, hogy 2008-ban kíván csatlakozni az euró zónához, ez azonban ma már aligha tűnik elérhető célnak, jóval inkább a Csehország által kitűzött 2010-es dátum. Ciprus, Málta, Szlovénia és a Balti országok viszont - amelyek valutáik árfolyamát máris az euróhoz kötötték - teljesíteni tudják a 2008-as euró csatlakozási dátumot - írja a Financial Times (FT).

Különösen megnehezíti az eurócsatlakozást az a tény, hogy a csatlakozó országoknak mozgó célpontra kell lőniük, Németország és Franciaország ugyanis gyakorlatilag felrúgta a stabilitási és növekedési paktumot, amely most maga is alapos átalakítás előtt áll. Alig másfél éve a legambíciózusabb csatlakozó országok még azt remélték, hogy 2006-2007-re csatlakozni tudnak az eurózónához, ám időközben ráébredtek, ehhez több időre lesz szükségük. Ezt erősítette meg a magyarországi gazdasági zűrzavar, ami január elején László Csaba pénzügyminiszter menesztésében kulminált.

Az FT idézi Surányi Györgyöt, aki jelenleg az Intesa BCI bankcsoport regionális igazgatója. a volt jegybankelnök veszélyesnek tartaná, ha Magyarország túl hamar kötné valutáját az euróhoz. Piaci árfolyamon számítva Magyarországon az egy főre jutó jövedelem 7 ezer euró; ugyanez vásárlóerő paritáson számolva 13 ezer euró, ami súlyos torzulásokra utal. A volt jegybankelnök szerint a csatlakozás kritériumai is átalakításra szorulnak: nem a költségvetési hiányt, hanem a fizetési mérleg hiányát kellene maximálni. Azok az országok ugyanis, ahol jelentős hazai megtakarítások vannak, nagyobb költségvetési deficitet tudnak finanszírozni. A gyors gazdasági fejlődést produkáló csatlakozó országok viszont a maastrichti kritériumokban előírtnál nagyobb inflációt is elbírnak.

Az Európai Központi Bank (EKB) vezetői, Surányihoz hasonlóan, arra figyelmeztetnek, hogy a csatlakozó országokat nem akkor kellene radikális költségvetési megszorításokra kényszeríteni, amikor az EU-csatlakozás finanszírozásával vannak elfoglalva. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke ugyanakkor óvott az elsietett lépésektől, szerinte a csatlakozó országoknak nem elég elérniük a konvergencia-kritériumokat, fenn is kell tudniuk tartani a pénzügyi fegyelmet, mielőtt arra vállalkoznak, hogy az eurózónához csatlakoznak. Leszek Balczerowicz lengyel jegybankelnök eltérő véleményéről is hírt ad az FT. Szerinte a maastrichti kritériumokat nem szabad felrúgni, a csatlakozó országoknak pedig mielőbb be kellene lépniük az eurózónába is. Így tudják ugyanis sínen tartani a gazdasági reformokat.

A Fitch londoni hitelminősítő társaság legújabb jelentése a stabilitási paktumot máris halottnak nyilvánítja. Jóllehet már tavaly valószínűsítette: Franciaország és Németország 2004-ben is átlépi a stabilitási paktumban megszabott deficit-határt, a legkedvezőbb, "AAA" fokozatú szuverén adósi besorolást adta a két országnak. A Fitch szerint jó kompromisszum lenne, ha az EKB vállalná a kamatszint csökkentését, cserében a tagországok szigorúbb költségvetési politikát folytatnának; ez, ráadásul, a növekedést is elősegítené az eurózóna tagországaiban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Pálffy István Stahl Juditnak címzett szexista megjegyzése még ma is erősen hangzik

Pálffy István Stahl Juditnak címzett szexista megjegyzése még ma is erősen hangzik

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak