Az import ideiglenes felfüggesztésére azért került sor, mert az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma szerint egyes magyar üzemek nem felelnek meg az amerikai elvárásoknak.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium élelmiszerbiztonsági ellenőrző szolgálata (FSIS) az amerikai hatóságok importengedélyével rendelkező hét magyarországi vágóhíd és üzem vizsgálata alapján január 13-án levette Magyarországot azoknak az országoknak a listájáról, amelyek húsipari termékeket szállíthatnak az Egyesült Államokba.A magyar félhez eljuttatott tájékoztatás szerint a vizsgált cégek egy része nem felelt meg az állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai előírásoknak. Simonyi András washingtoni magyar nagykövet hangsúlyozta, hogy átmenti intézkedésről van szó, és amennyiben Magyarország teljesíti az európai uniós szabályozásnál is szigorúbb amerikai követelményeket, akkor ismét visszaszerezheti jogosultságát húsipari termékek exportjára.A nagykövet hangoztatta, hogy a valóban szigorú intézkedés az Egyesült Államokba irányuló évi 2,5 milliárd dolláros magyar export töredékét érinti. Az évi 5-6 millió dolláros húsipari exportot feldolgozott sertéshús-termékek (szalámi, fóliás sonka) teszik ki. Simonyi elmondta, hogy a magyar hatóságok kapcsolatban vannak az amerikai hatóságokkal, a drákói szigorúságú intézkedésen a baráti szó nem segít, csak a felvetett hiányosságok orvoslása. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Szabadon engedték a nemi erőszakkal vádolt Chris Brownt

Szabadon engedték a nemi erőszakkal vádolt Chris Brownt

Úgy tűnik, bekeményítettek a szabálytalankodó kamionosokkal szemben

Úgy tűnik, bekeményítettek a szabálytalankodó kamionosokkal szemben

A nap videója: alig tartotta valami ennek a kamionnak a kerekét

A nap videója: alig tartotta valami ennek a kamionnak a kerekét

LOL, beindul a mémgyár? Itt a Facebook új alkalmazása

LOL, beindul a mémgyár? Itt a Facebook új alkalmazása

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Egyre többen tartoznak a NAV-nak