Hétfő esti nyilatkozatukban a pénzügyminiszterek nyugtalanítónak találták az árfolyamok túlzott ingadozását, s az euró dollárral szembeni felértékelődését.

Hétfő esti írásos nyilatkozatukban a valutaunióban részt vevő 12 ország pénzügyminiszterei megerősítették, hogy hosszú távú stratégiájuk változatlan: az eurónak a reálgazdasági viszonyokkal összhangban kell őriznie az értékét. Az eurócsoporthoz tartozó országok a kialakult gyakorlatot folytatva most is az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsülésének előestéjén tartottak kötetlen egyeztetést.A csoport soros elnöki tisztségét betöltő ír pénzügyminiszter, Charlie McCreevy szerint a tanácskozáson csak a nyilatkozatban szereplő állításokat rögzítették, a kialakult helyzet kezelésének módjáról nem esett szó. Az állásfoglalás szerint az euróövezet országai továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérik a fejleményeket, és olyan gazdaságpolitikát folytatnak, amely - stabil makrogazdasági környezetben - hozzájárulhat a növekedés élénküléséhez.A megbeszélésen részt vett Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is. Az azt követő sajtóértekezleten McCreevy közölte, hogy a miniszterek "nem nagyon támogatták" az Európai Bizottságnak azt a múlt heti döntését, amely szerint az Európai Bíróság elé viszi a stabilitási és növekedési paktum felfüggesztésének az ügyét. "A miniszterek úgy vélik, hogy hasznos lenne, ha több időt szánnánk a paktum értékelésére" - mondta. Pedro Solbes, az unió gazdasági biztosa a ugyanakkor a maga részéről leszögezte: a miniszterek részéről nem kapott támadásokat, s továbbra is fenntartja, hogy a stabilitási paktumot be kell tartani.(AFP/MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Sorra törlik a videókat a YouTube egyik legrégibb és legjobban pörgő csatornájáról

Sorra törlik a videókat a YouTube egyik legrégibb és legjobban pörgő csatornájáról