A jelenlegi 12,5 százalékos jegybanki alapkamatra szükség van az infláció fékentartása végett, itt tartja a külföldi befektetőket, ellensúlyozza a gazdaságban meglévő bizonytalanságot, a összhangban van a gazdaság jelenlegi helyzetével - jelentette ki kedden Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A jegybank elnöke a HírTV -nek adott intejúban kedden este elmondta: a bizonytalanságnak a költségvetés hiányának csökkentésével, a lakossági megtakarítások növelésével lehet véget vetni. Járai szerint a 150 milliárd forintos bejelentett kiadáscsökkentés után is marad feszültség az idei költségvetésben, nagy erőfeszítéseket kell tenni, hogy a hiány a GDP 4,6 százalékára mérséklődjön. Hozzátette azt is, hogy a tavalyi államháztartási hiány valójában több, mint 5,6 százalék, mivel az önkormányzatok gazdálkodása is deficittel zár majd, ami további 0,3-0,4 százalékos hiányt jelent.Az MNB idei év végi 5,9 százalékos inflációs prognózisának megállapítása óta számos, az inflációt erősítő intézkedés történt és a forint is gyengébb a vártnál, amit az MNB a magas kamattal igyekezett ellensúlyozni és "remélem, hogy a 2005 végi 4 százalékos inflációs cél megvalósul" - mondta a jegybank elnöke.Járai Zsigmond szerint Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszterrel nem rossz a személyes kapcsolata, és a jegybank és a Pénzügyminisztérium vezetése között is korrekt lesz a kapcsolat, miként volt Varga Mihállyal és László Csabával is. "Az a dolgunk, hogy az ország érdekében együttműködjünk" - hangsúlyozta az MNB elnöke.Járai beszélt a magyar médiában és az angol Financial Timesban személyét ért bírálatokról illetve támadásról. "A személyem és a jegybank elleni támadások elbizonytalanítják a befektetőket a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban. Egy bizonytalanabb helyzetben Járai szerint a jegybanknak egyetlen lehetősége: magasabb kamatot tartani. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Bayer Zsolt megírta a bocsánatkérést, de nem adja oda Hadházy Ákosnak

Bayer Zsolt megírta a bocsánatkérést, de nem adja oda Hadházy Ákosnak

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset