Az előző év utolsó negyedévében a kínai gazdasági növekedés elérte a 9,9 százalékot. A brüsszeli Nemzetközi Vas és Acél Intézet (IISI) csütörtöki jelentése szerint Kína a világ vezető acélgyártójává vált.

Először fordult elő 2003-ban az is, hogy a kínai bruttó hazai össztermék (GDP) egy főre vetítve túllépje az 1000 dollárt – számolt be a Financial Times. Az egész évre vetítve a GDP növekedése 9,1 százalékos, 1,4 milliárd dollár nagyságrendű volt. Li Deshui, a kínai statisztikai hivatal vezetője elmondta: országa így végre maga mögött hagyta az 1997-98-as gazdasági válság utolsó emlékeit is. Az új növekedési periódust a fenntartható fogyasztói keresletre alapozva valósították meg.A brit gazdasági napilap kommentárjában emlékeztet arra is: a kínai gazdaság így a világgazdaság tavalyi 3,2 százalékos növekedéséből 1,1 százalékkal vette ki a részét, szemben az Egyesült Államok 0,7, illetve Európa és Japán mindössze 0,2-0,2 százalékával. Az elemzők azt is elmondták: a 2003-as termelés Kínában a hét éve volt legmagasabb, márpedig ez magában hordozza a veszélyét annak, hogy az ázsiai gazdasági motorja “túlhevül”.A brüsszeli Nemzetközi Vas és Acél Intézet (IISI) csütörtöki jelentése szerint tavaly 6,6 százalékkal, 962,5 millió tonnára nőtt a világ nyersacél termelése, és Kína a világ vezető acélgyártójává vált. Kína a tavaly 220,1 millió tonna nyersacélt állított elő, 21,2 százalékkal termelt többet, mint 2002-ben. Nélküle a világ nyersacéltermelése csak 3 százalékkal nőtt volna. (FT)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten