A reálgazdasági folyamatok, ezen belül is a kivitel javulásával, és a korábbinál nagyobb államháztartási hiánnyal számol az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet csütörtöki előrejelzésében. Az intézet 260 forint/euró árfolyamot prognosztizál az év végéig.

A decemberihez képest három helyen módosította 2004-es előrejelzését a most megjelent januári elemzésében az Ecostat: a GDP arányos államháztartási hiányt a korábbi 3,9 százalékról 4,6 százalékra, a fogyasztói árindexet, a korábbi 6,1 százalékról 6,2 százalékra, a külkereskedelmi deficitet pedig a decemberi 4,0 milliárd euróról 4,5 milliárd euróra változtatta.Az ipari termelés az év első 11 hónapjában 5,5 százalékkal emelkedett, a kutatóintézet megállapítása szerint az év végéig további bővülésre lehet számítani. Az export dinamikája még mindig meghatározó, a belföldi értékesítés alig 1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A kiviteli lehetőségek javulásával s a belföldi értékesítés lassú növekedésével számolva, az ipari termelés 6,5 százalékkal emelkedhet 2004-ben - vélik a kutatók.A folyó fizetési mérleg novemberben elérte a 4,1 milliárd eurót. Év végéig a hiány – magas decemberi tőkekiáramlással kalkulálva – meghaladhatja a 4,8 milliárd eurót - áll az előrejelzésben.Az államháztartási hiány a költségvetési törvényben szereplő GDP arányos 3,8 százaléknál a kijelölt pénzügyminiszter szerint is magasabb lesz. Több kockázatosnak ítélt bevételi és kiadási tétel (az uniós támogatások elnyerése, létszámleépítés a közigazgatásban) miatt korábban is a tervezettnél magasabb hiánnyal számolt az Ecostat; az új bejelentés szerint a hiány nem haladja meg a bruttó hazai termék 4,6 százalékát.A részletek ismerete nélkül ugyanakkor csak nagy bizonytalansággal becsülhető meg az államháztartási hiány idei évi alakulása. Figyelembe véve a gazdaságpolitika irányítóinak eltökéltségét, a hiány 5 százalék alatt tartható - állapítja meg a most kiadott előrejelzésében az intézet.Az Ecostat szerint a gazdaságpolitika hitelének megteremtésével, a költségvetés korrekciójával, az ad-hoc devizapiaci beavatkozások mellőzésével a forint stabilizálódhat. Az intézet év végéig 260 forint/eurós árfolyammal számol. A jelentés szerint a kamatszint az első negyedév végétől fokozatosan csökkenthető.A fogyasztói árak decemberben 5,7 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ami megegyezik a várakozásokkal. Éves átlagban 4,7 százalékos volt a drágulás. Jövőre a fogyasztási adók, valamint néhány élelmiszer árának emelkedése lesz a meghatározó. Összességében a korábbinál 0,1 százalékkal magasabbat, 6,2 százalékos átlagos áremelkedést prognosztizál 2004-re az Ecostat - áll a januári előrejelzésben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek