A KSH jelentése szerint a kiskereskedelmi forgalom 2003 novemberében 8,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Kiemelkedően jól teljesítettek az elektromos háztartási cikkek forgalmazói.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2003 novemberében folyó áron 430 milliárd forint, az első tizenegy hónapban pedig 4 260 milliárd forint értékű árut forgalmaztak - áll a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentésében.A kiskereskedelmi forgalom volumene 2003 októberében 8,6 százalékkal, az első tíz hónapban pedig átlagosan 8,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Tavaly októberben folyó áron 442,9 milliárd forint, az első tíz hónapban 3 830,4 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.A kiskereskedelmi forgalom 2002 novemberben változatlan áron 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 1,2 százalékkal elmaradt az előző havitól a szezonálisan korrigált adatok szerint.Az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 2003 novemberében az átlagos növekedési ütemnél lassabban, az előző év azonos hónapjához képest 5,5 százalékkal bővült. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek - hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok - forgalma dinamikusabban, 5,8 százalékkal, az élelmiszer-szaküzletek forgalma mérsékeltebben, 2,6 százalékkal emelkedett.A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban, 10,2 százalékkal bővült novemberben az előző év azonos hónapjához képest, elsősorban az elektromos háztartási cikkek eladásainak kiemelkedő növekedése következtében. Az előző hónapok növekedési ütemét meghaladóan 12,6 százalékkal nőtt a bútor-, háztartási cikk-, vasáru-kiskereskedelem forgalma.A KSH adatai szerint 10,1 százalékos bővüléssel folytatódott a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelem értékesítésnek dinamikus növekedése, amiben elsősorban a számítógépek és kapcsolódó termékek, valamint a mobiltelefonok eladásainak felfutása játszott szerepet.A textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem változatlan áras értékesítése 9,8 százalékkal nőtt, ami elmaradt az előző hónapok növekedésétől.Az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmi volumene 5,4 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszer-kiskereskedelemé pedig 1,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.A jelentés szerint a kiskereskedelemben nem szereplő gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai értékesítése novemberben 10,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem értékesítési volumene pedig fél százalékkal csökkent.Eközben az Európai Unióban is kissé javult a kiskereskedelmi konjunktúra: a legfrissebb, októberi adatok szerint a forgalom volumene a 15 EU-tagországban 1,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ami június óta a legmagasabb növekedés volt. Az eurózónában megállt a június óta tartó visszaesés, és stagnálást regisztráltak.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők