A Sanofi-Synthélabo francia gyógyszergyár fő tulajdonosa, a kozmetikai multi L’Oreal csoport újabb gyógyszergyárat szemelt ki magának. A Sanofi riválisát, az Aventist akarja ellenséges felvásárlás révén megszerezni – írja a Financial Times.

Ha az óriásügylet létrejönne száz milliárd dollár értékű francia nemzeti óriáscég jönne létre, amely a gyógyszeripar második helyéért vetélkedne a GlaxoSmithKline-nal.A francia sajtójelentések szerint a Sanofi egy hónapja dolgozik az ügylet létrehozásán, a L’Oreal azonban akkor még nem adta rá áldását. A magyar Chinoin gyógyszergyárat is birtokló Sanofinak sürgős lenne a dolog, jelenleg ugyanis részvényei - amelyeket az Aventis részvényekért adna cserébe - jól állnak a tőzsdén, áruk azonban hamar csökkenhet, ha az amerikai bíróság ellene dönt egy szabadalmi perben, amely második legnagyobb forgalmú gyógyszer készítményét érinti. Ha nem sikerül az ügyletet nyélbe ütni, a Sanofi rövidesen maga is ellenséges felvásárlás célpontjává válhat. Decemberben ugyanis lejár az az egyezmény, amelyet két fő tulajdonosa, a L’Oreal és a francia olajmulti Total kötöttek arról, hogy év végéig egyikük sem adja el Sanofi-részvényeit. A békésebb egybeolvadás helyett azért kényszerül ellenséges felvásárlásra a Sanofi, mert az Aventis az amerikai gyógyszer szabadalmi per lezárulása előtt aligha adná áldását a fúzióra.A várható cégfelvásárlás hírére tegnap mind a Sanofi, mind az Anentis részvényei jelentősen erősödtek a tőzsdén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A magyar átlag tripláját keresi, aki kimegy Németországba

A magyar átlag tripláját keresi, aki kimegy Németországba

Kinevezték a Holokauszt Emlékközpont új vezetőjét

Kinevezték a Holokauszt Emlékközpont új vezetőjét

Hetekig szinte egy helyben állt, most gyengülni kezdett a forint

Hetekig szinte egy helyben állt, most gyengülni kezdett a forint

Drágul a benzin és a gázolaj

Drágul a benzin és a gázolaj

Kimerülten járnak dolgozni a buszsofőrök a túlórák miatt

Kimerülten járnak dolgozni a buszsofőrök a túlórák miatt

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást