Az orosz LukOil olajipari konszern egy másik pályázóval szövetkezve kíván részt venni a román Petrom olajipari vállalat privatizációjában. Az orosz cég egyik versenytársa a Csehországban is sorompóba állt Mol.

A LukOil tárgyalásokat folytat a Petrom-privatizáció egy másik pályázójával az esetleges együttműködésről. A lehetséges partner nem orosz cég – nyilatkozta a LukOil Downstream SRL vezérigazgatója, Nicolae Ciornii a román "Kilenc Óra" című lapnak adott interjújában. Az osztrák OMV nem kívánta kommentálni a LukOil partner keresésének a hírét.A LukOil-Downstream vezére szerint a LukOil eredetileg a saját nevében kívánt pályázni a Petromra, de az üzlet semmiképpen sem jöhetett volna össze, mert a legnagyobb román üzemanyag-társaság megszerzésével monopolhelyzetre tett volna szert a romániai benzinkút-piacon. A LukOil eddig 335 millió dollárt fektetett be Romániában, ahol 202 benzinkútja van.Az olasz Eni visszalépése óta a magyar Mol, az osztrák OMV, a lengyel PKN Orlen, az amerikai Occidental Oil and Gas Corp., az OAZ Gazprom, a Hellenic Petroleum és a Schweizer Glencore versenyez a 700 benzinkutat üzemeltető Petromért.A Mol Csehországban is versenyben van a helyi olajtársaság, Unipetrol megszerzéséért. A cseh olajvállalat részvényeinek árfolyama csütörtökön reggel 4,2 százalékkal 67,69 koránára esett azután, hogy a cseh kormány kizárta az Unipetrol privatizációs rövid listájáról a hírek szerint legmagasabb ajánlatot tevő pályázókat - jelentette az MTI.A rövid listára a lengyel PKN Orlen, a magyar MOL és a Royal Dutch/Shell került fel, nem jutott tovább viszont az orosz Tatnyeft, a kazah KazMunaiGaz és a cseh-szlovák Penta pénzügyi csoport. A hírek szerint a Tatnyeft és a KazMunaiGaz tette a legmagasabb árajánlatot.A prágai kormány szóvivője a három cég kizárását stratégiai okokkal indokolta, részletes magyarázatot azonban nem fűzött ahhoz, miért kockáztatja a kormány, hogy Prága a végső ajánlattevési fordulóban csak alacsonyabb árat érhet majd el. A cseh kormány korábban jelezte, hogy nem kívánja az orosz társaságok behatolását, az ugyanis az ország üzleti érdekeit sértheti. A MOL és a PKN külön pályázatot nyújtottak be az Unipetrol 63 százalékának megszerzésére, jóllehet hosszú távon egyesülni szándékoznak. A cseh olajipari cég részvényei 30 százalékot vesztettek értékükből a privatizáció tavalyi meghirdetése óta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Macaulay Culkin: A barátságunk Michael Jacksonnal teljesen normális volt

Macaulay Culkin: A barátságunk Michael Jacksonnal teljesen normális volt

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Megöli a kávét a klímaváltozás

Megöli a kávét a klímaváltozás

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Az Iszlám Állam magára vállalta az oroszországi házrobbanást

Az Iszlám Állam magára vállalta az oroszországi házrobbanást

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek