Az Imperial Tobacco csoport bezárja magyarországi, szlovéniai és szlovákiai dohánygyárait és a Magyarországon működő filtergyártó üzemét - közölte a társaság közleményben. Ezzel a cég 940 állást szüntet meg a három kelet-európai országban, s reményei szerint évente 20 millió angolt fontot takarít meg 2005-től.

Az Imperial Tobacco Csoport tulajdonában van a Reemtsma Debreceni Dohánygyár és a filter-gyártó üzem, melyek területén az állományi létszámban 380 munkavállaló dolgozik. A dohánygyárban 2,7 milliárd szál cigarettát állítottak elő 2003-ban. A tervek szerint a vállalat 2004. májusa előtt zárja be a dohánygyárat és a filter-gyártó üzemet Debrecenben. A döntés hátterében a cigaretta drágulása, s a fogyasztás csökkenése állhat. A magyar cigarettapiac durván 20 százalékát ellenőrző céget különösen érzékenyen érintette a drágulás, mivel termékei, a Symphonia vagy a Főnix zömében az alacsony árkategóriába tartoznak.A lépés nem érheti váratlanul a piacot, hiszen 17 hónap alatt 94,5 százalékkal nőttek a cigaretta adóterhei, a vevőik elvesztésétől rettegő gyártók pedig kénytelenek „lenyelni” a januári adóemelést. Az ágazatban dolgozók a legális cigarettaforgalom 20 százalékos visszaesését és ezzel párhuzamosan a jelenlegi forgalom 20 százalékára rúgó feketekereskedelem megduplázódását jósolják. A hazai dohánygyárak piaci pozícióit a májusi uniós csatlakozás után a legális import is veszélyeztetheti. Az alacsonyabb adók miatt a nálunk dobozonként 440 forintba kerülő cigarettáért a szomszédos Szlovákiában 282 forintot, Szlovéniában pedig 380 forintot kell fizetni.Az uniós csatlakozás után, a határok megszűnésével több helyen sor kerülhet a gyártás átszervezésére. Az egri gyárat birtokló Philip Morris (PM) ugyanis Csehországban, a debreceni dohánygyárat tulajdonló Reemtsma Szlovákiában, a pécsi üzemet működtető British American Tobacco (BAT) pedig Németországban is gyárt cigarettát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagtól egy francia séf

Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagtól egy francia séf

Családapák új álma: 825 lóerős kombi Mercedes E-osztály

Családapák új álma: 825 lóerős kombi Mercedes E-osztály

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak